Ga terug

Zalm uit de oven met dragon olie

Zalm met flinterdunne schijfjes sinaasappel en venkel uit de oven. Je serveert er een dragon olie bij
Voorbereidingstijd5 min
Bereidingstijd20 min
Gang: Main Course
Keuken: Franse Keuken
Trefwoord: zalm uit de oven
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 600 gram zalmfilet mooi gelijkmatig stuk (niet te dik)
  • 1/2 sinaasappel
  • 1 venkel
  • 50 ml witte wijn
  • grof zeezout & versgemalen peper
  • olijfolie

Dragon olie

  • 4 eetlepels platte peterselie fijngehakt
  • 4 eetlepels dragon fijngehakt
  • 1 lenteui in kleine ringen gesneden, zowel het groene als het witte deel
  • grof zeezout
  • 1/2 citroen sap
  • 6 eetlepels olijfolie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Pak een bakplaat en leg daar twee grote stroken aluminiumfolie op (elkaar enigszins overlappend). Leg daar een vel bakpapier op ter grootte van de bakplaat. De aluminium stroken hangen dus aan alle kanten over de randen van de bakplaat. Sprenkel een eetlepel olijfolie over het bakpapier en smeer een beetje uit.
  • Leg de zalmfilet op het bakpapier en bestrooi met grof zeezout.
  • Snijd de venkel in flinterdunne schijfjes (ik doe dit met een mandoline op stand 1/8). Snijd een sinaasappel doormidden en snijd één helft in dunne schijfjes.
  • Leg de schijfjes sinaasappel en venkel op de zalm. Giet de wijn erover en geef vervolgens een paar fikse draaien aan de pepermolen boven de zalm. Sprenkel nog wat olijfolie over de zalm.
  • Dek de zalm af met nog een vel bakpapier en leg daar vervolgens een strook aluminiumfolie op. Druk aan en vouw vervolgens alle overhangende stukken van de stroken aluminiumfolie naar binnen en zorg dat het een mooi afgesloten pakket is. Op die manier zorg je ervoor dat al het vocht in het pakket blijft.
  • Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven en gaar de zalm ongeveer 20 minuten.
  • Voor de dragon olie: Meng alle ingrediënten in een keukenmachine tot een mooie groene stevige kruidenolie.
  • Haal de zalm uit de oven. Haal de zalm uit het pakket en leg op een serveerschaal. Verdeel wat van de dragon olie over de zalm (zie foto in de blogpost) en serveer. Zet de resterende dragon olie in een schaaltje op tafel, zodat men desgewenst nog een beetje extra kan toevoegen. Bon appetit !