Onze Franse Keuken

Zalm uit de oven met dragon olie

zalm uit de oven

Vis | januari 23, 2022 | By

Zalm uit de oven met sinaasappel en venkel. Wat een ideaal gerecht is dit zeg. Weinig handelingen en een super resultaat. Het ziet er ook nog eens mooi uit als je het op tafel zet. De dragon olie, die je erbij serveert, is een heerlijke smaakmaker.

Deze week haalde ik mijn inspiratie wederom uit een kookboek. Dit keer uit ‘De grote oven van Van Boven’. Een heel fijn kookboek van Yvette van Boven met heerlijke makkelijk te bereiden recepten.

In dat kookboek staat een recept voor zalm, venkel en citroen met spinazie-misomayo. In mijn versie vervang ik de citroen door sinaasappel. Ik vind dat namelijk een top combi. Zo is één van mijn favoriete recepten van mijn blog de ‘Kip met sinaasappel en venkel uit de oven’.

Daarnaast kies ik niet voor haar spinazie mayonaise, maar ga ik voor een kruidenolie met verse dragon. Dat is een oude bekende, want die heb je misschien al eens eerder gezien in mijn ‘Malse kipfilet uit de oven met dragonsaus’.

De zalm pak je helemaal in met bakpapier en aluminiumfolie. Op die manier hou je dus alle smaken en sappen in het pakketje tijdens het garen. Dan vervolgens hier en daar een beetje van de dragon olie over de zalm en smullen maar. Ik zet het restant van de dragon olie overigens ook in een schaaltje op tafel. Op die manier kan iedereen desgewenst zelf nog een beetje extra pakken.

Fijne zondag allemaal en tot volgende week.

Zalm uit de oven met dragon olie

Zalm met flinterdunne schijfjes sinaasappel en venkel uit de oven. Je serveert er een dragon olie bij
Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Gang: Main Course
Keuken: Franse Keuken
Trefwoord: zalm uit de oven
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 600 gram zalmfilet mooi gelijkmatig stuk (niet te dik)
  • 1/2 sinaasappel
  • 1 venkel
  • 50 ml witte wijn
  • grof zeezout & versgemalen peper
  • olijfolie

Dragon olie

  • 4 eetlepels platte peterselie fijngehakt
  • 4 eetlepels dragon fijngehakt
  • 1 lenteui in kleine ringen gesneden, zowel het groene als het witte deel
  • grof zeezout
  • 1/2 citroen sap
  • 6 eetlepels olijfolie

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Pak een bakplaat en leg daar twee grote stroken aluminiumfolie op (elkaar enigszins overlappend). Leg daar een vel bakpapier op ter grootte van de bakplaat. De aluminium stroken hangen dus aan alle kanten over de randen van de bakplaat. Sprenkel een eetlepel olijfolie over het bakpapier en smeer een beetje uit.
  • Leg de zalmfilet op het bakpapier en bestrooi met grof zeezout.
  • Snijd de venkel in flinterdunne schijfjes (ik doe dit met een mandoline op stand 1/8). Snijd een sinaasappel doormidden en snijd één helft in dunne schijfjes.
  • Leg de schijfjes sinaasappel en venkel op de zalm. Giet de wijn erover en geef vervolgens een paar fikse draaien aan de pepermolen boven de zalm. Sprenkel nog wat olijfolie over de zalm.
  • Dek de zalm af met nog een vel bakpapier en leg daar vervolgens een strook aluminiumfolie op. Druk aan en vouw vervolgens alle overhangende stukken van de stroken aluminiumfolie naar binnen en zorg dat het een mooi afgesloten pakket is. Op die manier zorg je ervoor dat al het vocht in het pakket blijft.
  • Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven en gaar de zalm ongeveer 20 minuten.
  • Voor de dragon olie: Meng alle ingrediënten in een keukenmachine tot een mooie groene stevige kruidenolie.
  • Haal de zalm uit de oven. Haal de zalm uit het pakket en leg op een serveerschaal. Verdeel wat van de dragon olie over de zalm (zie foto in de blogpost) en serveer. Zet de resterende dragon olie in een schaaltje op tafel, zodat men desgewenst nog een beetje extra kan toevoegen. Bon appetit !

2 Comments

  1. Joke

    januari 28, 2022 at 8:20 pm

    Vandaag heerlijk gesmuld van dit recept. Echt een aanrader!

    Reply
    • Lisette

      januari 30, 2022 at 3:22 pm

      Oh wat leuk Joke – dank je wel

      Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress