Ga terug

Kip met dragonsaus

Kippendijen in de klassieke Franse dragonsaus
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Gang: Main Course
Keuken: French
Trefwoord: kip met dragonsaus
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 8 kippendijen ontbeend en ontveld
  • zout en versgemalen peper
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 50 ml Xeres azijn
  • 3 eetlepels dragon fijngehakt (+ desgewenst beetje extra voor bij het serveren)
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 tenen knoflook
  • 150 ml vermouth Noilly Prat
  • 75 ml room

Instructies

  • Verwarm de olijfolie in een ruime koekenpan of hapjespan (waarvan je ook een passende deksel hebt). Strooi wat zout en peper op je kippendijen en bak ze (ik doe het in 2 sessies) even kort rondom bruin aan (je gaart ze straks nog verder). Leg ze even op een bord.
  • Doe de ui in de pan en bak ze fruitig in het achtergebleven vet. Knijp de knoflooktenen uit boven de pan en bak één minuutje mee.
  • Doe de kippendijen (en de jus) terug in de pan, voeg de azijn en vermouth toe en breng aan de kook. Draai, zodra het vocht kookt, het vuur laag. Voeg de dragon toe en roer alles door elkaar. Laat alles 45 minuten op de laagste stand pruttelen (je kunt tussendoor de dijen even keren - hou het sowieso een beetje in de gaten. Het kookvocht moet reduceren, maar niet verdwijnen).
  • Na 45 minuten zal het kookvocht gereduceerd zijn tot een mooie geconcentreerde saus. Roer de room erdoor en bestrooi desgewenst voor het serveren met nog een beetje extra dragon. Bon appetit.