Ga terug

Provençaalse Tian

Een heerlijke groente ovenschotel met aubergine, courgette, tomaat, Provençaalse kruiden en knoflook
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Gang: Side Dish
Keuken: Franse Keuken, French
Trefwoord: franse klassieker, groente schotel, groente uit de oven, Provençaalse tian, vis ovenschotel kabeljauw
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • 4 tomaten
  • 2 eetlepels Provençaalse kruiden
  • 1/2 rode ui
  • 2 tenen knoflook
  • 4 blaadjes salie
  • zout
  • 3 eetlepels olijfolie

Instructies

  • Schaaf de aubergine met de kleinste stand van je mandoline (1/8) in dunne schijfjes. Doe de schijven in een vergiet en bestrooi met zout. Laat 10 minuten staan, terwijl je verder gaat met de rest van het recept.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Schaaf de courgette in dunne schijfjes. Eveneens met de kleinste stand van je mandoline. Snijd de tomaten in plakjes (niet al te dun) met een scherp mes.
  • Snijd de ui in dunne ringen.
  • Giet één eetlepel olijfolie in je ovenschaal (rond 25cm) en verdeel de uienringen over de bodem.
  • Dep de plakjes aubergine met keukenrol droog en bestrooi met 1 eetlepel Provençaalse kruiden.
  • Nu gaan we bouwen: leg een rij aubergine schijfjes dakpansgewijs tegen één zijkant van je ovenschaal (zoals op de foto). Vervolgens een rij tomaat en dan een rij courgette. Herhaal dit proces en als je bij het midden komt let dan op dat je ze een beetje mooi schikt zodat ze de andere kant op vallen. (je ziet vanzelf hoe ze vallen - hou anders de foto's op mijn blog aan als leidraad). Let op: de groente rijen moeten goed 'klem' zitten tegen elkaar.
  • Hak de knoflook en salieblaadjes fijn en strooi de stukjes samen met de resterende eetlepel Provençaalse kruiden over de groente.
  • Besprenkel de groente met de resterende 2 eetlepels olijfolie en dek de schaal losjes af met aluminiumfolie. Schuif de schaal in de oven en gaar de groente 30 minuten.
  • Verhoog dan de oven temperatuur naar 200 graden en gaar de groente nog 30 minuten.
  • Verwijder dan het aluminiumfolie en gaar de groente nog 30 minuten op 200 graden. Enjoy!