Ga terug

Hartige taart van bulgur, pompoen en spinazie

De korst van deze hartige taart maak je van bulgur en pompoen. De vulling bestaat uit spinazie, gekarameliseerde uiringen, pijnboompitten en ricotta.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Gang: Main Course
Keuken: French
Trefwoord: hartige taart van bulgur en pompoen
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediƫnten

  • 450 gram flespompoen geschid en in stukken gesneden
  • 100 gram ricotta
  • 3 uien
  • 1 eetlepel suiker
  • 300 gram bulgur
  • 300 gram bladspinazie
  • 10 gram pijnboompitten geroosterd
  • 2 theelepels sumak
  • nootmuskaat vers van het bolletje
  • zout en peper
  • olijfolie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de stukken pompoen op een bakplaat en sprenkel er een beetje olie over. Strooi er wat zout en peper over en hussel door elkaar. Schuif de bakplaat in de oven en rooster de pompoen 20 minuten.
  • Snijd, terwijl de pompoen in de oven staat, de uien in dunne ringen en bak ze in een beetje olie op halfhoog tot laag vuur langzaam mooi goudbruin. Voeg na een minuut of tien de suiker toe, zodat de ringen lekker kunnen karameliseren.
  • Haal de pompoen uit de oven en prak de zachte pompoen fijn. Doe het in een kom en voeg de bulgur toe. Voeg royaal zout en peper toe en meng totdat er een stevige massa ontstaat.
  • Roerbak de spinazie in een beetje olijfolie tot alles mooie geslonken is. Kieper in een zeef en laat goed uitlekken (ik druk er met de bolle kant van een lepel zoveel mogelijk vocht uit). Breng goed op smaak door royaal nootmuskaat, zout en peper toe te voegen.
  • Verdeel je bulgurpompoen massa in twee ongeveer gelijke delen. Bedek met de ene (kleinere) helft de bodem van je ovenschaal (ik gebruik een standaard vlaaivorm). Maak dus een mooie gelijkmatige platte bodem. Schep daar de spinazie op. Verdeel de ricotta, pijnboompitten en uiringen gelijkmatig over de spinazie. Sprenkel de sumak erover.
  • Dek daarna de taart af met een 'deksel' van de tweede helft van de bulgur-pompoen massa. Ik maak er eerst een platte cirkel van en probeer die vervolgens zo goed mogelijk op de taart te schuiven (die valt/brokkelt uiteen - maakt niet uit - gewoon met je handen verdelen en aandrukken, tot je een mooie korst hebt).
  • Maak met de botte kant van je mes een mooi ruitpatroon in de bovenkant en besprenkel de korst met een beetje olijfolie.
  • Bak de hartige taart nog ongeveer 20-30 minuten in de oven op 180 graden.Je kunt de taart warm serveren, maar lauwwarm en/of koud is hij ook lekker. Je kunt hem trouwens ook van tevoren maken en gewoon nog even opwarmen in de oven voordat je hem op tafel zet. Bon appetit!