Ga terug

Zoete aardappel nachos

Zoete aardappelfriet uit de oven met gesmolten cheddarkaas, guacamole, zure room, tomatensalsa en chilisaus
Voorbereidingstijd30 minuten
Gang: Side Dish
Keuken: Mexican
Trefwoord: zoete aardappel nachos
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 3 zoete aardappelen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1,5 eetlepel cajunkruiden of beter nog: Mexicaanse kruiden
  • 4 plakken cheddarkaas
  • 1 avocado
  • 1/4 teentje knoflook (desgewenst voor guacamole)
  • 1 limoen (desgewenst voor de guacamole)
  • 3 eetlepels zure room of crème fraiche
  • 2 tomaten
  • 1 rode ui
  • 1 snuf sumak desgewenst
  • 3 eetlepels chilisaus
  • zout en peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet een bakplaat klaar.
  • Snijd de aardappel in de lengte doormidden en vervolgens in de lengte in dikke frieten. Leg alle frieten op de bakplaat. Sprenkel de olijfolie erover en voeg de Cajunkruiden toe. Hussel alles goed door elkaar en zorg er daarna voor de frieten naast elkaar op de bakplaat liggen (dus één laag). Schuif in de oven en bak 25 minuten. Keer de frieten halverwege even om.
  • Maak in de tussentijd even de guacamole. Gebruik je eigen recept of gebruik een zakje kruidenmix van de supermarkt. Ik ga bij nachos altijd voor een heel simpele variant - komt op het volgende neer: schil de avocado en prak het vruchtvlees met een vork. Voeg één eetlepel van de zure room/ crème fraiche toe. Voeg een klein beetje geperste knoflook toe (ongeveer 1/4 teentje). Voeg royaal zout en peper toe en beetje limoensap. Prak goed door elkaar. Klaar.
  • Maak de tomatensalsa: snijd de tomaten in mooie kleine blokjes en de ui in dunne ringetjes. Roer er desgewenst een beetje sumak door. Dat doe ik in ieder geval. Je kunt uiteraard ook kruiden toevoegen - bijvoorbeeld wat verse koriander. Ik doe dat niet, want Arjan houdt daar echt niet van, maar anders zou ik dat zeker doen. Echt een heerlijke combi.
  • Haal de zoete aardappelfriet uit de oven en verdeel ze over een serveerschaal. Bedek ze met wat plakjes cheddarkaas. Schuif nog even terug in de oven tot de cheddar gesmolten is. Dit is echt een kwestie van een paar minuten.
  • Verdeel de guacamole in dotjes over de schaal. Doe hetzelfde met de resterende twee eetlepels zure room of creme fraiche.
  • Schep de tomatensalsa erop. Sprenkel de chilisaus over de schaal en serveer. ENJOY!