Ga terug

Homemade gebraden kip

Zelf een hele kip braden in de oven is niet moeilijk. Gewoon een kwestie van een keer doen.
Voorbereidingstijd10 min
Bereidingstijd1 uur 30 min
Gang: Main Course
Keuken: French
Trefwoord: homemade gebraden kip
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 1 kip (tussen de 1,5 en 2 kg)
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 teentjes knoflook schil verwijderd
  • 1 volle theelepel gedroogde tijm
  • 3 aardappels middelgroot
  • 1 citroen
  • 1 grote lenteui (alternatief: kleine prei), in grove stukken
  • zeezout en peper
  • 1/4 knolselderij in grove stukken
  • 1/2 venkel in grove stukken

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Bestrooi de binnenkant van de kip royaal met zout en peper. Doe de takjes rozemarijn en knoflook tenen in de holte.
  • Doe een beetje olijfolie in een passende ovenschaal en leg de kip erin. Leg de venkel, knolselderij en lente-ui stukken eromheen.
  • Snijd de aardappelen met schil en al in de lengte doormidden en vervolgens in wedges. Leg ook die, net als de groente om de kip heen.
  • Sprenkel een beetje olijfolie over de bovenkant van de kip en bestrooi alles met zout en de tijm. Snijd de citroen doormidden en knijp één helft uit boven de kip. Snijd de citroen (ook de uitgeknepen helft) in dikke plakken en leg ook die om de kip heen. Dek de schaal af met aluminiumfolie (of een passende deksel - zoals in mijn geval).
  • Braad de kip in de oven: hou de volgende rekensom aan: 30 minuten per 500 gram kip. Verwijder de laatste 10 minuten van de braadtijd folie/deksel. Op die manier zorg je ervoor dat het velletje mooi knapperig en goudbruin kan worden. Bon appetit.