Ga terug

Crêpe Normande

Frans pannenkoekje, gevuld met in Calvados en kaneel gekarameliseerde schijfjes appel, een romige karamelsaus, vanille ijs en slagroom.
Voorbereidingstijd10 min
Bereidingstijd15 min
Gang: Main Course
Keuken: French
Trefwoord: crepe normande
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

Voor de crêpes:

  • 80 gram bloem
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1,5 eetlepel suiker
  • 200 ml melk
  • 30 gram roomboter gezouten, voor het bakken

Voor de vulling:

  • 2 appels
  • 1 klontje roomboter gezouten
  • 1,5 theelepel kaneel
  • 1 scheutje Calvados

Voor de gezouten karamel-roomsaus:

  • 100 gram suiker
  • 40 gram water
  • 1,5 volle theelepel creme fraiche
  • 1 snuf zeezout

Voor erbij:

  • slagroom
  • vanille ijs

Instructies

  • Maak eerst het beslag voor de crêpes. Klop bloem, eieren, zonnebloemolie, suiker en melk in een mengkom tot je een glad beslag hebt zonder klontjes. Wij gebruiken hiervoor vaak een staafmixer. Zet het beslag een halfuurtje weg in de koelkast.
  • Bak de crêpes: smelt een klein klontje boter in een koekenpan en giet als deze gesmolten is een dun laagje beslag in de pan. Bak ze goudbruin, schuif ze op een warm bord en houd warm, terwijl je de andere crêpes maakt.
  • Schil de appels, snijd ze in kwarten en verwijder de pitjes. Snijd de kwarten vervolgens in niet al te dunne plakjes.
  • Smelt een klontje boter in een koekenpan en voeg de plakjes appel toe. Strooi de kaneel erover en bak de plakjes en minuut of 4 op halfhoog vuur. Giet dan een scheutje Calvados over de appels en bak de partjes tot ze gaar, maar nog wel stevig zijn.
  • Maak de karamelsaus (let op: dit echt pas op het laatst doen). Doe de suiker en het water in een steelpan en laat op halfhoog vuur - zonder erin te roeren - warm worden totdat de bellen beginnen te verkleuren en mooi licht karamelbruin zien. Haal de pan van het vuur en voeg de creme fraiche toe - nu mag je wel roeren. Je ziet het borrelen en sissen - dat hoort. Pas op: HEET! Roer tot je een mooie gladde karamelsaus hebt. Voeg een snufje zeezout toe en roer nog even goed door..en nu snel de borden opmaken.
  • Leg de crêpes op de borden en vouw ze op zijn Frans in een mooie driehoekige envelop. Vul met partjes appel en voeg bovenop een bolletje vanille ijs en een toef slagroom toe. Besprenkel met de warme karamelsaus. ENJOY!