Ga terug

Blue Monday Amandelkoek

Heerlijke smeuige amandelkoek met sinaasappel en kaneel
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Gang: Dessert
Keuken: French
Trefwoord: amandelkoek
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediƫnten

  • 8 eiwitten
  • 150 gram suiker
  • 1 theelepel Grand Marnier
  • 1,5 theelepel sinaasappelrasp = van halve sinaasappel
  • 125 ml olijfolie + extra voor invetten springvorm
  • 150 gram gemalen amandelen
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 35 gram geschaafde amandelen
  • 1/2 theelepel kaneel

Instructies

  • Zet een springvorm klaar van 22 cm. Bedek de bodem met bakpapier en vet bakpapier en zijwanden in met een beetje olijfolie. Meng de bakpoeder door de gemalen amandelen en zet even apart.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Klop de eiwitten in een schone kom tot ze mooi wit en stevig zijn. Zet dan je klopper op de hoogste stand en strooi er al kloppend de suiker bij. Klop totdat alle suiker is opgenomen en het schuim mooi glanzend is (dit duurt een minuut of 7 Ć  8).
  • Zet de klopstand lager en giet de Grand Marnier en sinaasappelrasp bij. Klop vervolgens in drie keer afwisselend de olie en de met bakpoeder gemengde gemalen amandelen door, tot alles in het schuim is opgenomen. Let op, niet te lang kloppen, want het moet een luchtig geheel blijven.
  • Giet het mengsel in de springvorm en strijk de bovenkant gelijkmatig glad. Meng de kaneel door de geschaafde amandelen en strooi het over de koek.
  • Schuif de koek in de oven en bak 40 minuten. LET OP: Leg na 20 minuten een aluminiumfolie over de bovenkant, om te voorkomen dat hij te donker kleurt.
  • Haal de koek uit de oven en laat afkoelen. Snijd de randen los en verwijder dan de ring van de springvorm. ENJOY!