Ga terug

Geroosterde pompoensoep van Ottolenghi

Voorbereidingstijd45 minuten
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

Voor de geroosterde pompoenpitten

  • 40 gram gram pompoenpitten
  • 1 eetlepel Ahornsiroop
  • snufje chilivlokken
  • zout

Voor de soep

  • 650 gram pompoen in blokjes ik gebruik butternut/flespompoen
  • 1 ui
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 650 ml groentebouillon
  • 1 theelepel sinaasappelrasp
  • 1 gram saffraanpoeder (= 1 dosis of gebruik anders een paar safraandraadjes)
  • 1 theelepel Harissa
  • 90 gram creme fraiche
  • grof zeezout & versgemalen peper

Desgewenst

  • verse koriander ter garnering

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Doe de pompoenpitten in een kom en giet de ahornsiroop erover. Voeg een snufje chilivlokken toe en een beetje zout toe en hussel alles door elkaar. Spreid alles uit op een met bakpapier bedekte braadslee. Rooster de pompoenpitten 15 minuten in de oven. Haal de braadslee uit de oven en laat de noten afkoelen.
  • Zet de oventemperatuur op 200 graden.
  • Pel de ui, snijd hem vervolgens in achten. Doe de ui samen met de pompoenblokjes in een kom en voeg 3 eetlepels olijfolie en een flinke snuf grof zeezout toe. Geef enkele draaien aan je pepermolen boven de kom en hussel vervolgens alles goed door elkaar. Verdeel de pompoen over een met bakpapier bedekte bakplaat en schuif in de oven. Rooster de groente 25 minuten en haal de bakplaat dan uit de oven.
  • Doe de groentebouillon samen met de sinaasappelrasp, saffraanpoeder en Harissa in een soeppan en breng het geheel aan de kook. Voeg een flinke snuf zout en versgemalen peper toe.
  • Schuif de geroosterde groente van de bakplaat in de soeppan. Draai het vuur wat lager en laat het geheel nog 5 minuten pruttelen.
  • Haal de pan van het vuur en voeg de crème fraiche toe. Pureer de soep met een staafmixer. Voeg eventueel wat extra water toe, als het geheel te dik is. (vooral als je hem van tevoren maakt en op een later tijdstip dus opnieuw opwarmt kan dit nog wel eens het geval zijn).
  • Schep de soep in kommen en garneer met wat geroosterde pompoenpitten en desgewenst wat fijngehakte koriander (ik doe dat laatste in ieder geval wel, want ik ben dol op koriander - ik hou dat 1 volle eetlepel per soepkom aan. Arjan gruwelt van koriander en verzekerde mij, dat het ook zonder koriander een prima soepje is). Bon appetit.
  • Tip: Hou je geroosterde pompoenpitten over - hussel ze dan lekker door een salade. Prima smaakmaker.

Notities

Adapted from Ottolenghi - Simpel