Ga terug

Vijgen tatin met kaneel caramel

Voorbereidingstijd5 min
Bereidingstijd30 min
Totale tijd35 min
Porties: 6
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediƫnten

  • 1 pak bladerdeeg
  • 8 verse vijgen
  • 30 gram suiker
  • 2 eetlepels water
  • 30 gram gezouten roomboter
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 2 theelepels vloeibare honing

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Snijd de vijgen in kwarten.
  • Doe de suiker in een tarte tatin pan (of koekenpan) en voeg 2 eetlepels water toe.
  • Verwarm alles op halfhoog vuur, totdat de suiker vloeibaar is en mooi lichtbruin kleurt. LET OP: NIET ROEREN TIJDENS DIT PROCES.
  • Voeg dan de boter toe. Draai het vuur laag. Nu mag je wel roeren. Roer tot een mooie gladde karamel. Voeg kaneelpoeder toe en roer alles goed.
  • Voeg de kwarten vijg toe en laat ze op laag vuur 5 minuten karameliseren. Draai de kwarten af en toe om te zorgen dat ze gelijkmatig garen.
  • Leg de vijgen in een gewenst patroon (ik leg ze zoveel mogelijk met de schil naar boven). Gebruik je een gewone pan, dan is dit het moment dat je de vijgen en de karamel moet overhevelen naar een lage bakvorm.
  • Sprenkel de honing over de vijgen.
  • Rol de bladerdeeg uit tot een ronde plak en leg deze op de vijgen. Stop de randen in als een dekentje. Prik met een vork een paar gaatjes in het deeg.
  • Schuif de vijgentaart in de oven en bak hem 30 minuten.
  • Haal uit de oven en laat 5 minuten afkoelen. Zet dan een groot bord (of een schaal) op de pan en draai hem, terwijl je ze goed op elkaar klemt, voorzichtig om. Laat de vijgentaart afkoelen en geniet. Lekker met een bolletje ijs erbij. Enjoy!