Ga terug

Vijgentaart

Voorbereidingstijd1 uur
Bereidingstijd1 uur
Totale tijd2 uur
Porties: 8
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediƫnten

  • 1 maal basisdeeg voor zoete taarten staat op mijn blog. Zie: https://www.onzefransekeuken.nl/2013/03/zelf-maken-zoet-deeg-voor-taarten.html
  • 300 gram suiker
  • 300 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 3 eieren
  • 1 theelepel vanille extract
  • 250 gram gemalen amandelen
  • 100 gram gemalen walnoten
  • 7 verse vijgen

Instructies

  • Je maakt eerst het basisdeeg voor zoete taarten (zie mijn link naar blogpost bij de ingrediĆ«nten). Laat het deeg even rusten in de koelkast, bekleed dan de taartvorm ermee (ik gebruik een vlaaivorm van 28 cm). Zet de taartvorm in de koelkast, terwijl je de oven laat voorverwarmen op 180 graden.
  • Haal je taartvorm uit de koeling. Bedek de bodem met bakbonen (ik leg er altijd een vel bakpapier tussen) en bak de taart 15 minuten blind in de oven.
  • Haal je taartvorm uit de oven, laat even afkoelen. Verwijder dan de bakbonen en laat verder afkoelen, terwijl je de taartvulling maakt.
  • Meng de suiker en boter in je keukenmachine tot een mooie lichtgele massa.
  • Klop de eieren even los met een vork en giet dit samen met je vanille extract bij je botermengsel. Zet je keukenmachine weer aan en hussel alles door elkaar.
  • Voeg dan de gemalen amandelen en walnoten toe en meng het geheel tot een gladde massa.
  • Dek het beslag af en zet het een half uurtje in de koelkast.
  • Schep het beslag daarna in je taartvorm en strijk het mooi gelijkmatig glad.
  • Snij de vijgen in de lengte doormidden en druk ze voorzichtig - met een klein beetje afstand ertussen - in een rondje in je beslag. (zie foto van de hele taart voor het 'patroon' dat ik hanteer).
  • Schuif je taart in het midden van de oven en bak hem 1 uur. Ik leg zelf na een half uur aluminiumfolie over de bovenkant, omdat hij anders te donker kleurt. Dat hangt uiteraard af van je oven - dus hou het even in de gaten. Als je hem na een uur uit de oven haalt, dan zijn de randen hard, maar is de taart in het midden makkelijk in te drukken met je vinger. Dat hoort zo. Laat de taart helemaal afkoelen voordat je hem serveert. Als je hem in punten verdeelt, dan zal je zien dat de binnenkant stevig, maar wel een klein beetje nattig is. Dat is ook de bedoeling. Even voor de duidelijkheid: Hij moet wel zo stevig zijn, dat je er met gemak punten van kunt snijden zonder dat het breekt. Ik serveer mijn puntjes meestal met een bolletje vanille ijs erbij. Enjoy!