Ga terug

Portugese Roomtaartjes - pastéis de nata

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd18 minuten
Totale tijd38 minuten
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 300 ml water
  • 180 gram suiker
  • 250 ml slagroom
  • 6 eidooiers
  • 50 ml melk
  • 1 stuk citroenschil van halve citroen
  • 1 eetlepel maizena
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 kaneelstokje
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 1 pak diepvries bladerdeeg
  • 1 klontje boter
  • een muffintray voor 12 muffins/cupcakes

Instructies

  • Begin met het maken van de siroop. Giet het water in een middelgrote steelpan en voeg de suiker toe. Roer goed en zet het vuur aan. Breng het geheel aan de kook, draai dan het vuur naar middelhoog en laat het een klein kwartiertje inkoken tot een siroop. Je ziet dat het klaar is als je heel veel kleine belletjes ziet. Let op: het is niet de bedoeling dat de siroop verkleurt. Het blijft dus doorzichtig en dun. Haal de pan van het vuur en laat de siroop afkoelen.
  • Giet de slagroom in een middelgrote steelpan en doe het kaneelstokje en de citroenschil erbij. Voeg vanillextract toe en roer alles goed door elkaar. Doe de deksel op de pan en breng het geheel op middelhoog vuur tegen de kook aan.
  • Haal de deksel van de pan van het roommengsel. Giet de suikersiroop er langzaam bij, terwijl jij goed roert. Doe opnieuw de deksel op de pan en laat het geheel rustig weer aan de kook komen (laat het vuur gewoon op middelhoog staan).
  • Kluts in de tussentijd in een kommetje met een garde de eidooiers, melk, maizena en kaneelpoeder goed door elkaar. Zorg dat de maizena helemaal oplost in het mengsel. (echt supergoed husselen dus).
  • Til de deksel van de pan. Je hebt nu als het goed is een borrelende massa. Nu komt het 'tricky' gedeelte. Giet héél langzaam, terwijl je zelf constant in de pan roert, het eimengsel erbij. Roeren, roeren, roeren, zodat het eimengsel mooi wordt opgenomen. Blijf vervolgens nog doorroeren (lees: een minuut of 2 a 3), totdat je custard een beetje dikker wordt. Let op: hij moet echt goed vloeibaar blijven - een soort dunne vla. Zet het vuur uit. Haal de pan eraf en verwijder kaneelstokje en citroenschil. Laat het geheel een beetje afkoelen, terwijl je met de bladerdeegbakjes aan de slag gaat.
  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Smeer de 12 gaten van je muffintray in met een laagje boter. Echt goed doen, want anders krijg je straks je taartjes er niet uit (ik spreek uit ervaring :-)).
  • Rol je plakjes bladerdeeg op en snij ze in anderhalve centimer dikke rondjes. Rol die plat met je deegroller, zodat je mooie superdunne rondjes krijgt en bekleed daar de binnenkant van de muffintray mee. Niet nodig om het helemaal tot bovenaan te doen - gewoon een leuk bakje is ok. (zie foto).
  • Giet de enigszins afgekoelde custard tot het randje van je bladerdeegbakjes en zet het bakblik in de oven.
  • Bak de taartjes in 18 min gaar. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen. Haal ze voorzichtig uit het blik (let op - het gaat makkelijker als je eerst met een mes even langs de randjes gaat) en genieten maar.