Ga terug

Cougères

Voorbereidingstijd20 min
Bereidingstijd24 min
Totale tijd44 min
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 120 ml volle melk
  • 120 ml water
  • 113 gram ongezouten roomboter
  • 1/2 theelepel zout
  • 200 gram bloem
  • 5 eieren op kamertemperatuur
  • 75 gram Emmenthaler geraspt
  • 75 gram Gruyère geraspt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Zet 2 à 3 bakplaten klaar, bedekt met bakpapier. (ik ga zelf altijd voor 3)
  • Doe melk, water, boter en zout in een pan en breng het geheel aan de kook op hoog vuur.
  • Voeg, zodra het mengsel kookt, de bloem in één keer toe. Verlaag het vuur tot middenhoog en roer je een ongeluk met een houten spatel. Je moet een minuut of 3 roeren, totdat het deeg mooi loskomt van de randen. Haal dan de pan van het vuur en zet het vuur uit.
  • Voeg vervolgens één voor één de eieren toe. Let op: wacht iedere keer met het toevoegen van het volgende ei, totdat het huidige ei volledig is opgenomen. Als je een ei toevoegt ontstaan eerst een soort vlokken. Geen paniek, blijf roeren, totdat het deeg weer mooi en glad wordt. Voeg dan pas het volgende ei toe. Zo zal het voor alle vijf de eieren gaan en inderdaad- je arm doet pijn, maar kom op, even volhouden - het is voor een goed doel.
  • Als alle eieren zijn toegevoegd dan heb je als het goed is een mooi glad, glanzend beslag (en een lamme arm). Voeg dan de geraspte kaas toe en roer dat ook nog even goed door het mengsel.
  • Maak mooie knikkers van het beslag en leg ze op de bakplaat met tussenruimte (want ze rijzen in de oven). Dus 12 per bakplaat (als je uitgaat van 3). Dit is een kliederklusje, maar ach, hoort erbij.
  • Schuif de bakplaten in de oven en draai de temperatuur gelijk terug naar 180 graden. Bak de soesjes 12 minuten. Draai dan de bakplaten even (voor gelijkmatige gering) en bak ze nog 12 minuten. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen. Eet ze zo of vul ze met een mousse naar keuze. Bon appetit!

Notities

Adapted from Around my French table - Dorie Greenspan