Ga terug

Tomatensoep met spekjes

Voorbereidingstijd30 minuten
Porties: 6
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • - 3 eetlepels olijfolie
  • - 1 stengel bleekselderij
  • - 1 ui fijngesnipperd
  • - 75 gram prei in ringen
  • - 75 gram wortel in blokjes
  • - 2 laurierblaadjes
  • - 1 blikje tomatenpuree 70 gram
  • - 1 kg tomaten
  • - 1 aardappel =125gr, in blokjes
  • - 1 liter runderbouillon
  • - 2 eetlepels crème fraiche
  • - zout & peper
  • - 125 gram gerookte spekblokjes

Instructies

  • - Verhit 2 eetlepels olijfolie in een soeppan. Bak de bleekselderij, 3/4 van de ui, de prei, de wortel en de laurierblaadjes 5 minuten op middenhoog vuur, totdat de ui mooi glazig is. Roer dan de tomatenpuree erdoor en bak alles nog 2 minuten.
  • - Snijd de tomaten in vieren en doe ze met de aardappelblokjes in de pan. Voeg de runderbouillon toe, draai het vuur hoog en breng het geheel aan de kook. Draai dan het vuur laag, doe de deksel op de pan en laat het geheel 15 minuten pruttelen.
  • - Pureer de soep (met staafmixer of in de blender) en zeef hem. Je houdt dan ongeveer 1,4 liter soep over. Doe de gezeefde soep terug in de pan en klop de crème fraiche erdoor. Breng het geheel op smaak met zout en peper.
  • - Snijd de spekblokjes zo fijn mogelijk. Verhit de resterende eetlepel olijfolie in de pan en voeg de overgebleven ui (1/4) en de spekblokjes toe. Bak ze een paar minuten, zodat ze mooi knapperig zijn en schep ze dan uit de pan op een stukje keukenrol om uit te lekken.
  • - Schep de soep in de kommen of borden en garneer met een flinke lepel ui/spekmengsel. Bon appetit!