Ga terug

Bonenschotel uit de oven

Totale tijd1 uur 30 minuten
Gang: Bijgerecht
Keuken: Franse Keuken
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediƫnten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 150 gram gerookte bacon in dunne reepjes
  • 1 rode ui in dunne ringen
  • 400 gram tomatenblokjes (= 1 blik)
  • 1 eetlepel bruine basterdsuiker
  • 3 eetlepels schenkstroop
  • 2 eetlepels Worcestersaus
  • 1 theelepel Franse mosterd
  • 500 gram gekookte witte bonen Mogette als je ze kunt krijgen
  • 1 laurierblaadje
  • 250 ml water
  • zout en versgemalen peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160 graden. Zet een ovenschaal klaar (20x30cm).
  • Verwarm de olie in een ruime koekenpan en bak daarin de reepjes bacon en de uienringen een minuut of vijf.
  • Voeg dan de tomatenblokjes, basterdsuiker, Worcestersaus, stroop en mosterd toe. Roer goed door elkaar.
  • Voeg de uitgelekte bonen toe. Doe het laurierblaadje erbij en giet het water erbij. Voeg zout en peper toe en roer nogmaals goed door elkaar. Nu smaakt het nog erg lafjes, maar na 1,5 uur in de oven komt het helemaal goed - trust me.
  • Giet de inhoud van je pan in de ovenschaal. Dek de ovenschaal goed af met aluminiumfolie en schuif de schaal in de oven. Gaar 1 uur.
  • Verwijder na 1 uur de folie en laat de bonen dan nog 30 minuten onafgedekt verder garen. Haal dan uit de oven. Als het goed is, is dan het grootste gedeelte van het vocht verdampt en heb je dan alleen nog een beetje plakkerige jus over. Haal de schaal uit de oven en laat een beetje afkoelen voordat je de bonen serveert. Tip - dit gerecht is ook compleet afgekoeld erg lekker. Dus prima van tevoren te bereiden.