Franse Linzen salade
Franse Linzen salade met geroosterde zoete aardappel, knolselderij en blauwe kaas
Totale tijd26 minuten min
Gang: Salad
Keuken: Franse Keuken
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken
- 500 gram zoete aardappel geschild en in grove blokjes gesneden (+/- ter grootte van 2 dobbelstenen)
- 300 gram knolselderij geschild en in grove blokjes gesneden (+/- ter grootte van 2 dobbelstenen)
- 1 rode ui geschild en in parten gesneden
- 10 salieblaadjes
- 1 blik linzen (de Puy) uitgelekt = +/- 250 gram
- 1 citroen
- 1 teen knoflook gepeld en fijngehakt
- 3 eetlepels platte peterselie fijngehakt
- 3 eetlepels munt fijngehakt
- 50 gram blauwe kaas ik gebruik 'Roquefort'
- zout en versgemalen peper
- olijfolie
Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet een bakplaat klaar en leg daar bakpapier op.
Doe de blokjes zoete aardappel en knolselderij in een grote kom. Voeg ook de partjes ui en blaadjes salie toe.
Voeg twee eetlepels olijfolie toe en royaal zout en peper. Meng alles door elkaar en stort de inhoud van de kom op het bakpapier.
Rooster de groente 25 minuten in de voorverwarmde oven. Haal uit de oven en laat afkoelen.
Doe de linzen in een schaal. Voeg twee eetlepels olijfolie toe. Rasp een deel de citroen boven de kom (ongeveer halve citroen = 1/4 theelepel. Snijd daarna de citroen doormidden en knijp één helft uit boven de kom (hou ongeveer 2/3 eetlepels aan).
Voeg de knoflook, peterselie en munt toe. Doe de afgekoelde geroosterde groente in de kom en hussel alles goed door elkaar. Breng op smaak met zout en peper (let op: je voegt vlak voor het serveren nog blauwe kaas toe en dat zorgt ook voor een 'zoutje').
Voor het serveren: Verdeel de blauwe kaas over de salade (kleine brokjes - anders wordt het veel te uitgesproken) en schep nog even voorzichtig om. Bon appetit!