Ga terug

Mediterrane courgettesoep met basilicum en citroen

courgettesoep met basilicum, doperwten, pancetta, mozzarella en citroen
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediƫnten

  • 3 tenen knoflook gepeld
  • 2 courgettes (=500 gr) - in blokjes
  • 1 liter kippenbouillon
  • 200 gram doperwten diepvries (niet uit een pot)
  • 25 blaadjes basilicum
  • olijfolie
  • zout en versgemalen peper

Voor het serveren:

  • 1 bol (buffel)mozzarella
  • 4 plakjes pancetta
  • 4 blaadjes basilicum
  • 1 citroen

Instructies

  • Bak eerst even de plakjes pancetta in een koekenpan totdat ze mooi knapperig zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier en zet apart.
  • Doe drie eetlepels olijfolie in een soeppan en verwarm alles op halfhoog vuur.
  • Voeg de knoflooktenen toe en bak ze drie minuten rondom. Voeg dan de courgetteblokjes toe en strooi royaal zout en versgemalen peper erbij en roerbak alles een minuut of 3.
  • Giet de bouillon erbij en breng aan de kook. Draai het vuur laag, doe een deksel op de pan en laat een kwartiertje pruttelen.
  • Voeg dan de doperwten toe en laat twee minuten meekoken. Hak dan de basilicum grof en voeg toe. Roer alles door elkaar, haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer.
  • Giet de soep vervolgens door een fijne zeef. Schraap met een lepel in de zeef om het vocht erdoor te laten. In de zeef blijven de schilfertjes van de doperwt schillen achter. Nu heb je een mooie dunne gladde soep. Proef en breng indien nodig op smaak met extra zout en peper. (let op - de pancetta zorgt ook nog voor een zoutje..dus hou dat in gedachte)
  • Schep de soep in kommen. Doe in iedere kom een plakje pancetta (of liever nog - breek de pancetta eerst in stukjes). Trek flinke plukken mozzarella van de bol en doe die ook in de kommen (je hebt niet de hele bol nodig voor vier kommen - neem de foto bij dit recept als leidraad). Nog een blaadje basilicum erbij en dan komt het belangrijkste: Rasp boven iedere kom een beetje citroenschil ...en serveer direct. Bon appetit!