Ga terug

Rijst uit de oven met gepofte tomaatjes en knoflook

Rijst uit de oven met gepofte tomaatjes en knoflook en Provençaalse kruiden
Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd1 uur 35 minuten
Gang: Side Dish
Keuken: Franse Keuken
Trefwoord: rijst uit de oven
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 800 gram kerstomaatjes
  • 8 tenen knoflook flinke tenen (niet van die hele kleintjes)
  • 4 banaansjalotjes
  • 2 eetlepels Provençaalse kruiden
  • 1/2 theelepel grof zeezout
  • 100 ml olijfolie
  • 300 gram basmati rijst te vervangen door Franse rijst: 'Riz de Camarque'
  • 600 ml groente bouillon
  • zout en peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160 graden. Verwijder de schilletjes van de tenen knoflook (laat ze heel). Pel de banaansjalotjes en snijd ze in stukken die even groot zijn als je tomaatjes en tenen knoflook. Doe de tomaatjes, knoflook en stukken banaansjalot in een diepe ovenschaal van ongeveer 20 bij 30 cm.
  • Voeg 1/2 theelepel zeezout en de Provençaalse kruiden toe en giet de olijfolie (ja alles) erover. Hussel alles door elkaar en schuif de ovenschaal (onafgedekt) in de voorverwarmde oven. Laat de groente 1 uur garen.
  • Haal de schaal uit de oven en bestrooi gelijkmatig met de rijst. NIET ROEREN. Laat de schaal even staan, terwijl je de oventemperatuur naar 200 graden draait en de oven op de nieuwe hogere temperatuur voorverwarmd. (even voor de beeldvorming - Ik liet de schaal tussen de 5 en 10 minuten staan, voordat ik de groentebouillon toevoegde).
  • Giet de groentebouillon over de rijst. Let op: Nog steeds niet roeren. Dek de schaal vervolgens heel goed af met aluminiumfolie. Er mag namelijk geen stoom ontsnappen in de oven.
  • Schuif de schaal terug in de oven en gaar de rijst 25 minuten. Haal de schaal uit de oven en laat hem 10 minuten rusten, voordat je het aluminiumfolie eraf haalt.
    ENJOY!