Ga terug

Aardappelen uit de oven -gevuld met ontbijtspek, zwarte olijf en salie

Een heerlijke gevulde aardappel uit de oven.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd1 uur
Gang: Side Dish
Keuken: Franse Keuken
Trefwoord: aardappelen uit de oven
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediƫnten

  • 8 aardappelen middelgroot
  • 8 plakjes ontbijtspek gerookt
  • 16 blaadjes salie
  • 16 zwarte olijven ontpit
  • 2 tenen knoflook
  • 1 citroen
  • olijfolie
  • grof zeezout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet een bakplaat klaar.
  • Hol de aardappelen in de lengte uit met een appelboor. Bewaar de aardappel cilinder die je eruit steekt. (let op - kijk goed welke cilinder bij welke aardappel hoort).
  • Snijd de tenen knoflook in de lengte in dunne plakjes (4 plakjes per teen).
  • Leg de vulling klaar voor iedere aardappel. Ik maak de vulling pakketjes als volgt: (Ik leg ze allemaal naast elkaar op mijn snijplank): Leg op ieder plakje ontbijtspek twee blaadjes salie. Leg daar vervolgens een plakje knoflook op.
  • Hak voor ieder pakketje 2 zwarte olijven in kleine stukjes en leg die op ieder pakketje.
  • Rasp wat citroenschil over de pakketjes - zorg dat de allemaal een beetje rasp krijgen.
  • Vouw de pakketjes in de lengte een beetje samen en vul de uitgeholde aardappelen ermee. Zoals ik al beschreef is dit een priegel klusje. Duw zoveel mogelijk naar binnen. Snijd hetgeen nog uitsteekt eraf en druk de vulling nog even goed naar binnen.
  • Snijd de buitenste stukjes af van je cilinders en duw die zo goed mogelijk vast in de zijkanten van de aardappel (zie foto in de blogpost hierboven).
  • Leg de aardappelen naast elkaar op de bakplaat. Sprenkel er een beetje olijfolie over en wrijf de aardappelen een beetje mee in. Strooi vervolgens grof zeezout over de ingevette aardappelen.
  • Schuif de bakplaat in de oven en gaar de aardappelen een klein uurtje. Keer ze gedurende het garen minstens een keer of drie (let op: druk de aardappel pluggen zo goed mogelijk terug als ze eruit vallen, want die zorgen ervoor dat de jus zoveel mogelijk in de aardappel blijft). Bon appetit!