Ga terug

Walnoten Wortel Taart met Grand Marnier

Een heerlijke smeuïge taart die extra lekker wordt door een scheutje Grand Marnier toe te voegen aan het beslag
Gang: Dessert
Keuken: French
Trefwoord: walnoten wortel taart
Porties: 8
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 185 ml zonnebloemolie
  • 100 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 80 gram suiker
  • 1 snuf zout
  • 1/2 citroen alleen rasp
  • 1 scheutje Grand Marnier (+/- 1 hele volle eetlepel)
  • 3 eieren
  • 200 gram bloem
  • 1,5 zakje bakpoeder
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 theelepel speculaaskruiden ik gebruik 'quatre épices' - een soort Franse variant
  • 300 gram winterpeen schoongemaakt en geraspt (op de grove rasp)
  • 100 gram blanke rozijnen
  • 100 gram walnoten gepeld en grof gehakt

Voor de bovenkant:

  • 200 gram roomkaas ik gebruik Philadelphia
  • 3 eetlepels poedersuiker volle

Instructies

  • Bekleed de bodem van je springvorm met bakpapier. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Meng de zonnebloemolie, basterdsuiker, suiker, zout, citroenrasp en Grand Marnier drie minuten in je keukenmachine.
  • Voeg dan één voor één de eieren toe en meng tussendoor steeds goed. Stop met mengen als je een mooi glad beslag hebt.
  • Roer in een andere kom met een spatel de droge ingrediënten door elkaar. Dat wil zeggen de bloem, bakpoeder, kaneel en speculaaskruiden. Spatel de inhoud van deze kom vervolgens door het natte beslag.
  • Spatel dan de grof geraspte wortel erdoor. Als laatste spatelen we de rozijnen en grof gehakte stukjes walnoot door het beslag.
  • Schep (want het is best stroperig) het beslag in de taartvorm. Schuif die in de oven en bak de taart 45 minuten. Zet dan de oven uit. Dek de bovenkant af met aluminiumfolie en laat de taart zo nog 10 minuten afgedekt in de oven staan. Haal hem dan uit de oven en laat hem helemaal afkoelen in de vorm.
  • Maak vlak voor het serveren de topping: Klop de poedersuiker door de roomkaas en maak zo de roomkaas een beetje luchtiger. Bestrijk de bovenkant van de taart met het mengsel en serveer. Let op: De taart moet echt helemaal afgekoeld zijn voordat je deze toplaag erop smeert. Enjoy!