Ga terug

Worstenbroodjes zelf maken

Een recept voor heerlijke Brabantse worstenbroodjes
Voorbereidingstijd1 uur 45 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Gang: Snack
Keuken: Dutch
Trefwoord: worstenbroodje
Porties: 20
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 200 ml volle melk lauwwarm
  • 500 gram patentbloem T55
  • 26 gram verse gist
  • 80 gram roomboter ongezouten, op kamertemperatuur
  • 10 gram zout
  • 10 gram suiker
  • 1 ei kamertemperatuur

Voor het bestrijken van de broodjes:

  • 1 ei losgeklopt

Voor de vulling:

  • 700 gram worstvlees 20 x 35 gram porties

Instructies

  • Zet twee bakplaten klaar en bedek ze met bakpapier.
  • Verwarm de melk 20 seconden in de magnetron (600W) tot lauwwarm.
  • Doe de bloem in de kom van je keukenmixer en maak in het midden een kuiltje. Verkruimel de gist en doe die links in de kom. Doe het zout rechts in de kom (zodat het niet direct met gist in aanraking komt). Voeg de suiker ook toe in een eigen hoekje.
  • Snijd de boter in kleine blokjes en doe ze in het kuiltje. Zet de mixer aan en mengen maar. Ik gebruik overigens een Kitchenaid en voor het mengen van dit deeg gebruik ik de platte menghaak (vlinderstuk). Meng een minuut of 2.
  • Giet dan de melk in de kom (terwijl de machine aanstaat en mengt). Voeg vervolgens ook het ei toe. Meng vervolgens nog een minuut of 7 tot je een mooi elastisch deeg hebt. De Kitchenaid gaat best tekeer en kan zelfs een beetje gaan wandelen (dat is ok - no worries. Blijf dus bij je machine tijdens het mengproces.
  • Zet dan de machine uit. Haal de deegbal uit de kom. Kneed nog even een paar keer door met je handen als je denkt dat het dit nodig heeft (ik doe het zelf wel)..
  • Zet een weegschaal klaar en verdeel het deeg in hompjes van 40 gram. Draai daar vervolgens mooie ronde bolletjes van en leg ze naast elkaar (met tussenruimte) op de met bakpapier bedekte bakplaten.
  • Leg een theedoek over de plaat en zet 30 minuten weg op warme plek (28 graden) om de bolletjes te laten rijzen.
  • Rol de bolletjes één voor één uit tot een mooi plakje van gelijke dikte. Leg het worstvlees in het midden van je deegplakje - zorg ervoor dat het de hele lengte van je deegplakje bestrijkt (muv de randjes) (35 gram per broodje). Vouw dan eerst de uiteinden over het worstje heen. Pak vervolgens de zijkanten boven het worstje samen en knijp het deeg met je vingers over de hele lengte dicht. Rol vervolgens het broodje om, zodat de naad mooi aan de onderkant ligt. Leg het broodje vervolgens op de bakplaat. Herhaal dit proces voor alle bolletjes en leg ze - met tussenruimte - op de twee bakplaten.
  • Bestrijk de broodjes met het losgeklopte ei en zet ze vervolgens nog 1 uur weg op een warme plek (28 graden) om verder te rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 225 graden. Bestrijk de broodjes nogmaals met het losgeklopte ei en schuif dan de bakplaten in de voorverwarmde oven. Bak de broodjes in 10 minuten mooi goudbruin. Enjoy!