Ga terug

Franse Meatloaf

Een heerlijk smeuïg gehaktbrood van kalfsvlees en venkelzaad
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Gang: Main Course
Keuken: French
Trefwoord: franse meatloaf
Porties: 8
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • olijfolie voor invetten cakevorm
  • 1 wortel
  • 1 courgette
  • 1 ui
  • 1 tomaat
  • 500 gram kalfsworstjes goede kwaliteit (alternatief: kalfsgehakt)
  • 1/2 theelepel sambal badjak
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 1,5 eetlepel oregano
  • 2 witte boterhammen geroosterd en daarna verpulverd tot broodkruim
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • zout en peper

Voor de topping

  • 2 eetlepels creme fraiche
  • 1 tomaat
  • 1 theelepel oregano
  • zeezout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de cakevorm in met een beetje olijfolie en zet apart.
  • Snijd de courgette, ui, wortel en tomaat in grove stukken. Doe ze in je keukenmachine en meng met de pulseknop tot een grof mengsel (niet gewoon de machine aanzetten dus, want dan krijg je pulp). Schep het mengsel in een fijne vergiet en laat goed uitlekken. Druk met de bolle kant van een lepel de groente tegen de rand van de vergiet om er zoveel mogelijk vocht uit de drukken. Neem even de tijd voor dit onderdeel, want dit is belangrijk. Als er teveel vocht in de groente achterblijft, dan wordt je meatloaf straks te nat.
  • Doe de uitgelekte groente terug in de keukenmachine. Verwijder de velletjes van je worstjes en doe het kalfsvlees bij de groente. Voeg sambal, venkelzaad, oregano, vers broodkruim, eieren en tomatenpuree toe. Voeg ook royaal zout en peper toe. Druk weer een aantal keren op je pulseknop, tot je een mooi gehaktmengsel hebt. Schep het gemengde gehakt in je cakevorm. Dek de vorm af met aluminiumfolie.
  • Zet de cakevorm in de braadslee. Giet kokend water in de braadslee tot het niveau dat de cakevorm tot halverwege onderstaat. Schuif dit hele gevaarte voorzichtig in de oven en bak de meatloaf 1 uur en 15 minuten.
  • Haal alles voorzichtig uit de oven. Til de cakevorm uit de braadslee en laat helemaal afkoelen. Stort de meatloaf op een werkplank of haal hem voorzichtig uit de cakevorm. Let op: er zal braadvocht zijn. Verplaats hem vervolgens naar een serveerschaal.
  • Bestrijk de bovenkant met creme fraiche. Rasp de tomaat grof op een blokrasp. Strooi de wat vastere onderdelen van de tomaterasp over de creme fraiche. Dan tot slot garneren met de oregano een beetje zeezout. Bon appetit!