Ga terug

Zoete aardappel lasagne met spinazie

Zoete aardappel lasagne met spinazie en ricotta. Een heerlijk vegetarisch hoofdgerecht. Ik zelf serveer dit als bijgerecht, want ik vind het een leuk alternatief voor de klassieke aardappelgratin.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Gang: Side Dish
Keuken: French
Trefwoord: zoete aardappel lasagne
Porties: 4
Auteur: Yvette van Boven

Ingrediƫnten

  • 250 ml slagroom
  • 1 teen knoflook gepeld
  • 2 takjes tijm
  • 2 eetlepels olijfolie + beetje extra voor invetten ovenschaal
  • 400 gram bladspinazie
  • zout en peper
  • nootmuskaat versgeraspt, van een bolletje
  • 850 gram zoete aardappel
  • 250 gram ricotta
  • 50 gram geraspte kaas

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Breng de slagroom in een steelpannetje tegen de kook aan. Haal dan de pan van het vuur en voeg de knoflook (gewoon hele teen in de room laten glijden) en takjes tijm toe en laat lekker 10 minuten trekken.
  • Verwarm de olijfolie in een koekenpan en roerbak de spinazie kort. Tot hij net geslonken is zeg maar. Breng goed op smaak door royaal zout, peper en vooral nootmuskaat toe te voegen. Kieper de spinazie in een zeef en druk vervolgens zoveel mogelijk vocht uit de spinazie.
  • Schaaf de zoete aardappel in dunne schijfjes (met blokschaaf of in je keukenmachine).
  • Vet je ovenschaal in met een beetje olijfolie en bedek de bodem met een derde van de aardappelschijfjes. Verdeel dan de helft van de spinazie erover. Verdeel ook de helft van de ricotta erover en bestrooi met zout en peper. Dan nog een laag van alle drie en ten slotte afdekken met de resterende aardappelschijfjes.
  • Verwijder de knoflook en takjes tijm uit de room. Giet de room over de lasagne en bestrooi de bovenkant met geraspte kaas.
  • Schuif de lasagne in de oven en bak hem 45 minuten. Bon appetit!