Ga terug

Snelle appeltaart met havermout topping van Nigella

Snelle appeltaart met gekarameliseerde stukjes appel met een compacte topping van havermout
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Gang: Dessert
Keuken: French
Trefwoord: appeltaart
Porties: 8
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 500 gram geschilde appelblokjes (3cm) (dus ongeveer 800 gram ongeschild)
  • 15 gram ongezouten roomboter
  • 2 eetlepels golden syrup
  • 200 gram havermout vlokken
  • 75 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 0,5 theelepel baking soda
  • 250 ml volle melk
  • 125 gram ongezouten roomboter
  • 1,5 eetlepel rietsuiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Zet een taartvorm klaar (ik gebruik een vorm van 23 cm)
  • Smelt 15 gram boter in een grote koekenpan (waar de appelblokjes in één enkele laag in passen). Voeg de golden syrup toe en voeg de appelblokjes toe. Bak de appelblokjes ongeveer 5 minuten op hoog vuur, totdat ze aan de randjes een beetje uit elkaar vallen.
  • Schep de appelblokjes in je taartvorm en spatel zoveel mogelijk van de siroop uit de pan over de appels in de vorm.
  • Meng de havermoutvlokken in je keukenmachine tot een fijn meel. Ik doe dit in meerdere porties. Doe het fijngemalen meel in een kom en voeg basterdsuiker, gemberpoeder, kaneelpoeder en baking soda toe en meng even door elkaar.
  • Verwarm in de pan van de appels nu de melk en blokjes boter, totdat de boter gesmolten is en de melk tegen de kook aan is. Haal de pan van het vuur en roer met een houten pollepel je havermeel erdoor. Je merkt dat je heel snel een soort compact 'soezendeeg' structuur krijgt.
  • Schep dit deeg op de appels en verdeel het zo gelijkmatig mogelijk. Bestrooi met een beetje rietsuiker.
  • Schuif de taart in de oven en bak hem 30 minuten. Haal hem daarna uit de oven en laat minimaal 30 minuten afkoelen. De taart is volgens Nigella het lekkerst op kamertemperatuur is. Je kunt hem altijd nog een beetje opwarmen voor het serveren, maar hij mag zeker niet te warm zijn. Ik serveer hem met een bolletje ijs, maar slagroom of custard is ook een prima optie. Enjoy!