Ga terug

Lunchbowl

Twee vegetarische lunchbowl recepten: een Oosterse en een Mediterrane variant. De verhoudingen volstaan voor 2 x 2 lunches voor één persoon.
Voorbereidingstijd15 minuten
Gang: Salad
Keuken: French, Japanese
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 200 gram rijst
  • 6 stuks groene asperges
  • 1 stuk rode paprika
  • 1 rode ui
  • zout & peper naar smaak
  • 8 stuks radijsjes
  • 4 eetlepels mais
  • 1 avocado
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1/2 theelepel gember vers geraspt
  • 1 theelepel sesamolie
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel koriander desgewenst
  • 1 eetlepel cashewnoten (grofgehakt) desgewenst
  • XXXXX XXXXXXXX XXXXXXXXXXXXXXX lunchbowl nr 2 XXXXXXXX
  • 1 rode biet vers gekookt
  • 1 wortel
  • 4 eetlepels kikkererwten uit blik
  • 1 hand jonge blaadjes spinazie
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 20 gram basilicumblad
  • zout
  • 1 eetlepel witte balsamicoazijn
  • 1 avocado

Instructies

  • Kook eerst de rijst volgens de instructie op de verpakking. Bij mij is dat 10 minuten. Giet af en verdeel de gekookte rijst over vier lunchbakjes. Zet apart.
  • Begin met de Oosterse lunchbowl: Breek de onderste harde stukken van de asperges en snijd de stengels in stukken van 2 cm.  
  • Snijd de paprika in blokken (verwijder zaadlijsten uiteraard even) en de rode ui in ringen. Verwarm één eetlepel olijfolie in een koekenpan en roerbak daarin de aspergepuntjes, rode paprika en ui ongeveer 5 minuten. Breng op smaak met zout en peper. Ik wil alles uit elkaar houden en geef dus alledrie een eigen hoekje in de pan. Dit kan je uiteraard ook achterwege laten en alles lekker husselen - wel zo makkelijk.
  • Verdeel de gebakken asperge stukjes, rode paprika en rode ui over twee van de lunchbakjes. 
  • Snijd de radijsjes in plakjes en verdeel ook die, evenals de mais, over de twee bakjes. 
  • Maak de Oosterse dressing: meng 3 eetlepels olijfolie met de versgeraspte gember, sojasaus en sesamolie tot een mooie gladde dressing. Verdeel de dressing over twee kleine bakjes. Dek de lunchbakken en de dressingbakjes af en zet weg in de koelkast tot gebruik. Op het moment van gebruik een halve avocado in stukjes snijden en toevoegen. Giet de dressing over de lunchbowl en genieten maar. Pak de andere helft van de avocado goed in met huishoudfolie en bewaar in de koelkast tot de volgende dag (voor de Mediterrane lunchbowl). LET OP: ik voeg dan ook vaak wat fijngehakte verse koriander en stukjes grofgehakte cashewnoot toe.
  • Ga verder met de tweede lunchbowl. Daarvoor heb je nog twee bakjes met gekookte rijst over als het goed is. 
  • Snijd de gekookte biet in grove blokjes en de wortel in dunne plakjes. Verdeel de groente over de twee overgebleven bakjes rijst. 
  • Verdeel ook de spinazieblaadjes en kikkererwten over de twee bakjes.
  • Maak de basilicumolie: pureer de basilicumblaadjes samen met de olie en een flinke snuf zout in je keukenmixer tot een mooie felgroene olie. Voeg dan één eetlepel witte balsamicoazijn toe en meng nog even goed. Verdeel de olie over twee kleine bakjes. 
  • Dek de lunchbakken en de dressingbakjes af en zet weg in de koelkast tot gebruik. Op het moment van gebruik een halve avocado in stukjes snijden en toevoegen. Giet de dressing over de lunchbowl en genieten maar. Pak de andere helft van de avocado goed in met huishoudfolie en bewaar in de koelkast tot de volgende dag (voor de Oosterse lunchbowl).