Ga terug

Franse Witlof tatin

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd40 minuten
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 5 witlof stronkjes
  • 35 gram gezouten roomboter
  • 40 gram lichtbruine rietsuiker
  • 75 gram gerookte eendeborst in dunne plakjes poelier
  • 150 gram Comté
  • zout & peper
  • 1 pak bladerdeeg

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Pel de buitenste vellen van de witlofstronkjes. Zorg dat je kleine stronkjes overhoudt en dat ze ongeveer even groot zijn. Snijdt ze in de lengte doormidden.
  • Smelt de boter in een platte pan en leg de witlofstronkjes erin. Strooi de suiker erbij en laat alle 10 minuten op laag vuur karameliseren. Draai de stronkjes af en toe voorzichtig om. Mocht je geen tarte tatin pan hebben: doe het dan in een gewone koekenpan (Max 24 cm) en schep het geheel na het karameliseren in een platte taartvorm (24cm).
  • Leg de witlofstronkjes in een mooi rondje met de platte kant omlaag. Verdeel de plakjes eendeborst erover. Bestrooi alles met de kaas. Voeg ook een beetje zout en peper toe.
  • Rol je bladerdeeg uit tot een mooie plak en leg die over de pan. Pak de zijkanten in als een dekentje en prik gaatjes in de bovenkant.
  • Schuif de pan (of taartvorm) in de voorverwarmde oven en bak de taart 30 minuten.
  • Haal de taart uit de oven en laat 5 minuten afkoelen. Pak dan een bord of schaal en leg die op de pan. Hou pan en bord goed tegen elkaar aangeduwd, terwijl je de taart voorzichtig omkeert.
  • Laat de taart op het bord volledig afkoelen alvorens je hem serveert. Bon appetit!

Notities

Adapted from Régal