Ga terug

Abrikozen tatin met rozemarijn

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Totale tijd40 minuten
Porties: 8
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 10 abrikozen
  • 50 gram suiker
  • 2 eetlepels water
  • 35 gram gezouten roomboter
  • 1 theelepel rozemarijn
  • 1 pak bladerdeeg

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Snijd de abrikozen verticaal doormidden.
  • Doe de suiker in een tarte tatin pan, of in een gewone platte (koeken)pan (24cm) en voeg het water toe. Laat de suiker op middelhoog vuur karameliseren. Dit duurt een minuut of 5. Let op: niet roeren in de pan. Laat alles gewoon zijn werk doen. Haal, als het geheel een mooie karamelbruine kleur heeft, je pan van het vuur. Voeg de boter toe. Pas op, want het gaat spetteren en sissen. Nu kan je wel roeren. Zet de pan terug op het vuur, draai het vuur laag en voeg de rozemarijn toe.
  • Leg daarna de abrikozen in de pan. Ze passen er waarschijnlijk niet allemaal in één keer in. Laat de abrikozen 5 minuten karameliseren. Draai ze halverwege om. Voeg na het draaien ook eventueel resterende abrikooshelften toe, als dat nog past. Ze moeten allemaal naast elkaar liggen en niet overlappen.
  • Leg de abrikozen nu in een mooi patroon met de bolle kant omlaag in je pan. Let op: gebruik je geen ovenvaste pan, dan is dit het moment om alles over te hevelen naar je bakvorm. Dus eerst de abrikozen uit de pan halen. Dan de karamel overgieten in de bakvorm en vervolgens je abrikozen in een mooi patroon in je bakvorm leggen.
  • Rol de plakjes bladerdeeg uit tot één grote plak. Leg dit op de de abrikozen en pak de zijkanten in als een dekentje. Prik met een vork her en der wat gaatjes in het deeg.
  • Bak de taart 25 minuten in de oven. Haal daarna de taart uit de oven en laat hem 5 minuten afkoelen op een rooster.
  • Pak een groot bord en leg dit op de taartvorm. Hou ze stevig tegen elkaar aangeduwd, terwijl je de pan voorzichtig omkeert. Laat de taart nu op het bord eerst helemaal afkoelen, voordat je hem serveert. Enjoy!