Ga terug

Provençaalse tomaat uit de oven

Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Totale tijd50 minuten
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 5 tomaten
  • 75 gram oud stokbrood of een oude croissant :-)
  • 2 tenen knoflook
  • 3 eetlepels fijngehakte platte peterselie
  • 1 eetlepel fijngehakt bleekselderijblad of anders 1 extra eetlepel platte peterselie
  • 5 eetlepels olijfolie
  • grof zout & versgemalen peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Snijd de tomaten horizontaal doormidden. Leg ze naast elkaar in een ovenschaal met de platte kant naar boven.
  • Snijd je oude stokbrood (of croissant) in grove stukken en pulseer je in je keukenmachine tot grof kruim.
  • Verwijder de velletjes van de knoflook en snijd ze in twee stukken. Doe ze bij het kruim in de keukenmachine en zet hem nog een aan, om ook de knoflook klein te hakken. Je broodkruim wordt hierdoor uiteraard ook nog wat fijner.
  • Kieper je broodkruim in een kom. Doe peterselie en bleekselderijblad erbij en drie eetlepels van de olijfolie. Voeg royaal zeezout toe en geef een flinke draai aan de pepermolen. Hussel alles goed door elkaar.
  • Schep een goede volle eetlepel op iedere tomaat.
  • Sprenkel de resterende twee eetlepels olijfolie over de tomaten. Schuif de schaal in de oven en bak de tomaten 45 minuten. Wat je ook kunt doen als je ze van tevoren wil bereiden: Bak de tomaten 30 minuten en haal ze dan uit de oven. Bak ze dan nog één kwartiertje vlak voor het aan tafel gaan. Bon appetit!