Ga terug

Selderijsoep met kerrie-appel 'croutons'

Totale tijd40 minuten
Porties: 8
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediƫnten

  • 3 stengels bleekselderij met blad
  • 400 gram knolselderij = halve knol
  • 2 uien
  • 2 goudrenetten
  • klontje boter
  • 1 eetlepel tijmblaadjes het liefst vers, maar gedroogd werkt ook
  • 1 laurierblaadje
  • 1,25 liter kippenbouillon (of groentebouillon voor een VEGA variant)
  • zeezout & versgemalen peper

Voor de kerrie-appels croutons

  • 2 goudrenetten
  • 1/2 tot 1 theelepel kerriepoeder
  • klontje boter

Instructies

  • Snij de bleekselderijstengels en het blad in kleine stukjes. Schil de knolselderij en snij ook de knol in kleine blokjes. Schil en snipper de uien. Schil de goudrenetten, verwijder de klokhuizen en snij het vruchtvlees in kleine blokjes.
  • Verwarm een klontje boter in een soeppan en voeg bleekselderij, ui en appel toe. Voeg royaal zout en peper toe en kook het geheel al roerend een minuut of 5, totdat de stukjes ui mooi glazig zijn.
  • Voeg dan de knolselderij toe, samen met de tijm en het laurierblaadje.
  • Giet de bouillon erbij en breng het geheel aan de kook. Draai zodra het geheel kookt, het vuur laag. Doe de deksel op de pan en laat alles 30 minuten pruttelen.
  • Verwijder het laurierblaadje en pureer de soep in kleine hoeveelheden mooi glad.
  • (ik giet een deel in een maatbeker, pureer het met een staafmixer en giet het vervolgens in een klaarstaande 2e pan - dat herhaal ik, tot alles gepureerd is - zo'n 3 Ć  4 sessies).
  • Roer de gepureerde soep nog even goed door. Proef hem en breng, indien nodig, verder op smaak met nog wat zout en peper.

Voor de kerrie-appel croutons.

  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snij het vruchtvlees in kleine blokjes.
  • Verwarm een klontje boter in een grote koekenpan en kieper de appel erbij. Voeg een halve theelepel kerriepoeder toe en roerbak de appel kort. Een minuut of 2 volstaat. Proef de stukjes en voeg indien nodig nog een beetje extra kerrie toe. Ik zou echt max. 1 theelepel in het totaal doen, want anders gaat de kerrie overheersen in de soep en dat is nou net niet de bedoeling.

Voor het serveren

  • Schep de soep in de borden en plaats in het midden van ieder bord een ruime eetlepel kerrie-appel croutons. Bon appetit!

Notities

Adapted from Around my French Table - Dorie Greenspan