Ga terug

Preiburger van Ottolenghi

Voorbereidingstijd1 uur
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd1 uur 30 minuten
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediƫnten

  • 4 grote preien 500 gram - na schoonmaken
  • 200 gram rundergehakt
  • 90 gram broodkruim
  • 2 eieren
  • 1 klontje roomboter
  • 200 Ć  300 ml kippenbouillon ik gebruikte 200ml
  • 75 ml citroensap van 2 grote citroenen
  • 1 bakje Griekse yoghurt
  • 2 eetlepels fijngehakte platte peterselie
  • grof zeezout & versgemalen zwarte peper

Instructies

  • Snijd de preien in ringen en stoom ze 20 minuten in een stoommandje/pan. Giet ze af en knijp ze uit in een theedoek om het vocht eruit te laten lopen. Doe de prei in je keukenmachine en pureer ze grof (werk met de pulseerknop om te voorkomen dat het te fijn wordt (lees: je pulp krijgt).
  • Doe de prei in een grote kom. Voeg gehakt, broodkruim, eieren, 1 1/4 theelepel zout en 1 theelepel versgemalen peper toe. Meng alles goed met je handen en verdeel het in 8 porties. Maak daar mooie ronde platte burgers van. Leg de burgers op een bord (ik bedek dat bord eerst met een laagje bakpapier) en laat 30 minuten opstijven in de koelkast.
  • Verwarm een klontje boter in een grote koekenpan (ik gebruik een ruime hapjespan) met deksel en bak de burgers aan beide kanten bruin. Ik doe dat overigens in twee porties - dus 4 per keer.
  • Veeg de pan schoon met keukenpapier en leg alle burgers in de pan. (bij mij passen ze precies allemaal naast elkaar, maar als ze elkaar overlappen is dat ook niet erg). Giet er zoveel bouillon bij dat de burgers bijna onderstaan (dus niet volledig). Voeg dan het citroensap toe en nog 1/2 theelepel zout. Breng aan de kook, doe de deksel op de pan, draai het vuur laag en laat 30 minuten smoren.
  • Neem na 30 minuten de deksel van de pan. Als het goed is, is de vloeistof zo goed als volledig verdwenen (dat was bij mij het geval). Zo niet, laat dan nog even met de deksel van de pan verder pruttelen, totdat als het vocht verdwenen is. Laat de burgers afkoelen.
  • Serveer de burgers warm of op kamertemperatuur met een flinke klodder Griekse yoghurt erover en wat fijngehakte peterselie. Bon appetit!

Notities

Adapted from Jeruzalem - Ottolenghi