Ga terug

Zalmrillette

Voorbereidingstijd15 minuten
Totale tijd3 uur
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • - 250 gram zalmfilet in kleine dobbelsteentjes gesneden
  • - 150 gram gerookte zalmfilet in kleine blokjes gesneden
  • - 1 citroen
  • - 1 spaanse peper
  • - 120 ml witte wijn
  • - 120 ml water
  • - 1 laurierblaadje
  • - Theelepel zwarte peperkorrels
  • - 3 takjes platte peterselie
  • - 2 lenteuitjes
  • - zout & peper
  • - 60 gram gezouten roomboter

Instructies

  • - Haal met een dunschiller een stuk schil van je citroen en doe dit in een steelpan. Rasp de rest van de citroen met een fijne rasp en zet (samen met de citroen zelf) even apart.
  • - Halveer de spaanse peper. Verwijder de zaadjes. Doe 1/4 in de steelpan en snijdt 1/2 in zeer kleine stukjes (snipperen). Het 1/4 dat over is heb je verder niet nodig voor dit gerecht.
  • - Giet wijn en water in de steelpan. Voeg laurierblaadje, peperkorrels en 1/2 theelepel zout toe. Doe ook de takjes peterselie en het donkergroene deel van de lenteruitjes (in ringen gesneden) erbij. Breng het geheel aan de kook, draai dan het vuur zacht en laat 5 minuten pruttelen.
  • - Voeg dan de dobbelsteentjes zalmfilet toe en pocheer ze 1 minuut.
  • - Giet af, vis de dobbelsteentjes eruit en doe die in een ruime kom. (de achtergebleven groente gebruik je verder niet - is alleen voor het pocheren - weggooien dus).
  • - Prak de gepocheerde zalmfilet met een vork. Voeg dan de gerookte zalm toe. Snipper het resterende lichtgroene en witte deel van de lenteuitjes en voeg toe. Doe ook de citroenrasp en gesnipperde spaanse peper erbij. Knijp een halve citroen uit, voeg royaal zout en peper toe en hussel alles goed door elkaar.
  • - Laat de boter in een steelpannetje smelten en roer dit vervolgens goed door het zalmmengsel. Proef en breng indien nodig op smaak met extra citroensap, zout en peper. (let op: het mag niet te flauw zijn - dus zorg dat het stevig op smaak is).
  • - Schep het zalmmengsel in een paté-vorm (of rechthoekig bakje). dek goed af met huishoudfolie (dus gelijk op het zalmmengsel - zodat het hermetisch is afgesloten) en zet een paar uurtjes in de koelkast. Serveer met knapperig stokbrood of een toastje. Enjoy!

Notities

Adapted from Around my French Table - Dorie Greenspan