Witlof salade met gerookte makreel

Witlof salade met gerookte makreel. Super simpel om te bereiden, gezond en lekker. De zoetzure appel en yoghurt dressing zorgen voor een lekker fris accentje. De gemarineerde biet maakt hem helemaal af.
Ik ben dol op gerookte makreel, maar ik heb eigenlijk maar één salade met makreel op mijn blog staan: Salade met gerookte makreel en kersen. Hoog tijd om daar verandering in te brengen. Dus vandaag een nieuw recept: Witlof salade met gerookte makreel.

Deze witlof salade is echt perfect voor een buffet. Qua opmaak ziet hij er namelijk prachtig uit. Laten we eerlijk zijn: Het oog wil ook wat. Toch?! Je begint met een basis van stukjes witlof en appel. Daar hussel je een fris romige yoghurt dressing doorheen.
Vervolgens even een gekookte biet in hele kleine blokjes snijden. Daar gaat wat balsamico azijn over om de aardse smaak van de biet wat meer op te halen. De blokjes vormen een mooie dieprode ring op de witlof. Dan de gerookte makreel in vlokken trekken om de bietenring mee op te vullen en…Tada….

Witlof salade met gerookte makreel
Ingrediënten
- 2 stronkjes witlof
- 1 appel
- 1/2 gerookte makreel
Voor de gemarineerde biet:
- 1 gekookte biet
- 2 eetlepels donkere balsamico azijn
Yoghurt Dressing:
- 2 eetlepels yoghurt
- 1 theelepel honing
- 1 eetlepel witte balsamico azijn
- 1/4 theelepel zout
- 1/2 theelepel citroenrasp (= ongeveer rasp v halve citroen)
Bereiding
- Snijd de harde bodem van de witlofstronkjes en hak ze vervolgens in grove blokjes. Doe ze in een kom.
- Schil de appel en verwijder het klokhuis. Snijdt het vruchtvlees vervolgens in blokjes van dezelfde grootte als je witlof blokjes. Doe ze bij de witlof in de kom.
- Maak de yoghurt dressing: roer de yoghurt, honing, witte balsamico azijn, zout en citroenrasp goed door elkaar.
- Giet de dressing over de witlof en de appel. Hussel alles goed door elkaar en verdeel de salade over een platte schaal.
- Snijdt de biet in hele kleine blokjes. Doe in een kom. Giet de donkere balsamico azijn erover en hussel even door elkaar. Verdeel de blokjes vervolgens in een mooie ring over de witlof (let op: schep de blokjes uit de kom, zodat de overtollige azijn achterblijft in de kom).
- Trek de makreel in vlokken uit elkaar en vul de bietenring op met de makreel vlokken. That's it – enjoy!
Frenk van Mierlo
februari 7, 2025 at 3:44 pmHoi Lisette, het ziet er inderdaad weer mooi uit en heerlijk fris !
Hartelijk dank voor deze salade TIP !
Mvrg, Frenk.
Lisette
februari 7, 2025 at 3:50 pmHi Frenk, dank je wel en heel graag gedaan. Fijn weekend!
ans sanders
februari 7, 2025 at 4:45 pmdag Lisette, wat leuk om weer een recept te hebben ontvangen van je. ziet er heerlijk uit, h.gr.ans