Jamie’s knolselderijsoep met citroen olie

Jamie’s knolselderijsoep met citroen olie. Eens in de zoveel tijd blader ik mijn Jamie Oliver kookboeken weer eens door. Het loont de moeite om ook de tips, die bij sommige recepten staan, eens wat extra aandacht te geven. Op die manier ontdekte ik namelijk dit heerlijke soepje.
Knolselderij associeër ik met winter, maar door de frisse citroen-peterselie olie krijgt de soep een ‘lichtere’ lente touch. Ik vind hem persoonlijk erg lekker. Dat heb ik eerlijk gezegd bijna altijd wel met Jamie zijn recepten. Vooral zijn ‘Pompoensalade‘ en ‘Hartige taart met Spinazie‘ verschijnen hier regelmatig op tafel. Jamie’s knolselderijsoep met citroen olie vond ik in zijn kookboek ‘Jamie’s Kitchen‘ (in het Nederlands: Jamie – de Basis van het koken).
In dat kookboek staat een heerlijk recept voor een aardappelselderijsoep met truffelolie. Als een soort ‘probeer dit eens’ tip schrijft hij: “Vervang de truffelolie door een citroen olie”. Gewoon met olijfolie, citroensap en fijngehakte verse peterselie. Dat wilde ik wel eens proberen. Om het geheel helemaal af te maken versierde ik de soep met wat pompoenpitten.

Ik vind deze knolselderijsoep met citroen olie heerlijk in zijn pure vorm, maar om hem nou nog even extra op te halen plaats ik vaak een paar grote garnalen in het midden. Zo tover je een vrij eenvoudig soepje ineens om tot een prachtig voorgerecht.
Jamie’s knolselderijsoep met citroen olie
Ingrediënten
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 500 gram knolselderij
- 500 gram aardappel
- 4 takjes verse tijm
- 1 liter kippenbouillon
- 100 ml slagroom
- zeezout en versgemalen peper
- 3 eetlepels olijfolie
Voor de citroen olie
- 8 eetlepels olijfolie
- 1 citroen sap en rasp
- 4 eetlepels verse bladpeterselie fijngehakt
- zout en peper
Desgewenst voor het garneren:
- pompoenpitten
- grote garnalen gekookt
Bereiding
- Schil de knolselderij en de aardappelen en snijd ze in kleine blokjes.
- Snipper de ui.
- Smelt de boter in een soeppan op midden hoog vuur, giet de olijfolie erbij en fruit hier vervolgens de blokjes ui in totdat ze mooi glazig zijn (een minuut of 7).
- Knijp de knoflook uit boven de pan en roer door de ui.
- Voeg de knolselderij en aardappelblokjes toe en giet de kippenbouillon erbij.
- Voeg de takjes tijm (in hun geheel) toe.
- Breng het geheel aan de kook. Zet dan het vuur laag. Doe een deksel op de pan en laat alles 35 minuten pruttelen.
- Maak in de tussentijd de citroen olie: meng de olie, citroensap, citroenrasp, gehakte peterselieblaadjes, zout en peper met een staafmixer (of in het kleine bakje van een foodprocessor) tot een mooie gladde gelgroene olie. Zet apart.
- Vis de takjes tijm uit de soep, voeg de room toe en pureer de soep vervolgens met een staafmixer.
- Breng de soep op smaak met zout en peper.
- Leg een paar mooie grote gare garnalen in soepborden/kommen. Schep de soep erbij. Druppel vervolgens de citroen olie in een cirkeltje om de garnalen en garneer met wat pompoenpitten. Bon appetit!
Lidewij Koenen
februari 22, 2025 at 12:46 pmKlinkt lekker, ga hem zeker proberen. Dank je wel..