Onze Franse Keuken

Kerst Recept: Geroosterde pompoenschijf met pittige champignons

kerst 2024 voorgerecht

kerst, Vega, Voorgerecht | december 11, 2024 | By

Vandaag heb ik een leuk kerst recept voor jullie. Een voorgerecht van geroosterde pompoenschijf met pittige champignons. Zeg nou zelf – is het geen plaatje?

Dit is een heel leuk voorgerechtje. Makkelijk om te maken en je kunt het grotendeels van tevoren bereiden. Wel zo prettig voor de planning van je kerstdiner.

Je snijdt een fles pompoen in dunne plakken:

Die plakken gaar je vervolgens in de oven, bestrooid met een beetje olijfolie, peper en zout. Inderdaad, gewoon met schil en al. Zoals gezegd, dit klusje kan je prima al van tevoren doen.

De geroosterde pompoenschijven gebruik je vervolgens als een soort individuele taart bodempjes. Het mooie is dat je oneindig kunt variëren qua topping. Ideaal dus voor de kerst. Vandaag heb ik deze versie met pittige champignons voor jullie.

Je legt de champignonschijfjes in een lekker pittige marinade van olijfolie, balsamico azijn, sambal badjak, chilisaus en oregano.

Vlak voor het opdienen bak je de gemarineerde champignons op midden hoog vuur en vervolgens leg je ze dakpansgewijs op de pompoen schijven. Tada…een super feestelijk kerst recept. Tot slot nog een beetje oregano erover en genieten maar.

kerst voorgerecht pompoenschijf met pittige champignons

Op zoek naar andere ideetjes voor je kerstdiner? Neem eens een kijkje in de kerstrecepten op mijn blog: Klik HIER

Volgende week heb ik trouwens ook nog een leuke variant van dit gerecht voor jullie. Hopelijk tot dan!

Persoonlijke Update

Voor degenen onder jullie, die mijn blog al langere tijd volgen, en zich afvragen waar ik toch gebleven ben: Even een korte update. Zoals de meesten van jullie wel weten organiseren wij sinds een aantal jaren ook kookvakanties op La Panacée. Dit is een dusdanig succes, dat de focus qua recept ontwikkeling de afgelopen tijd eerlijk gezegd vooral daar op heeft gelegen. We hebben inmiddels een aardige schare trouwe kookvakantie gangers opgebouwd en die willen wij uiteraard iedere keer weer verrassen met leuke nieuwe recepten.

Afijn, dit verklaart hopelijk waarom mijn kook blog activiteit op een lager pitje is komen te staan. Vrees niet. Ik ga nergens heen en zal zeker ook af en toe een nieuw recept op mijn blog blijven zetten. De intervallen tussen de blogposts zijn alleen wat groter. Gelukkig kunnen jullie in de tussentijd uit de voeten met de meer dan 500 recepten, die in de loop der jaren op ‘Onze Franse Keuken’ verschenen zijn. Veel liefs, Lisette

Kerst recept: Geroosterde pompoenschijf met pittige champignons

Totale tijd1 uur
Gang: voorgerecht
Keuken: Franse Keuken
Trefwoord: kerst voorgerecht
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 1 flespompoen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • grof zeezout & versgemalen peper

Voor de topping:

  • 150 gram champignons in dunne plakjes
  • 1 theelepel sambal badjak
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 4 eetlepels balsamico azijn
  • 1 theelepel oregano
  • 2 eetlepels chilisaus

Voor het garneren (desgewenst):

  • oregano

Bereiding

  • Verwarm de (hetelucht)oven voor op 190 graden. Zet een bakplaat klaar en bedek hem met bakpapier.
  • Snijd de nek van de flespompoen in dunne plakken (zie foto blogpost). Hou gelijke dikte aan ( 1cm dikte per plak ongeveer). Leg de plakken naast elkaar op de bakplaat en besprenkel ze met een beetje olijfolie. Bestrooi ze vervolgens met wat grof zeezout en versgemalen peper.
  • Gaar de pompoenschijven vervolgens 20 minuten in de voorverwarmde oven. Haal dan uit de oven en laat afkoelen tot gebruik. Je kunt ze desgewenst nog even opwarmen in de oven vlak voor het serveren – ik zou voor een lauwwarme versie gaan.
  • Maak de marinade voor de champignonschijfjes. Gebruik hiervoor een ruime kom. Hussel olijfolie, sambal, balsamico azijn, chilisaus en oregano door elkaar. Doe vervolgens de champignonschijfjes erbij en schep alles goed om. Zorg er op die manier voor dat de champignonschijfjes bedekt zijn met een laagje marinade. Dek af en zet (minimaal een kwartier) weg tot gebruik.
  • Vlak voor het serveren: Bak de champignonschijfjes in een koekenpan op middenhoog vuur, totdat ze mooi beetgaar zijn. Je zult merken dat het meeste van de marinade dan verdampt zal zijn.
  • Zet vier ontbijtbordjes klaar. Leg op ieder bordje een pompoenschijf. Verdeel de champignons vervolgens over de pompoenschijven. Als je het geduld ervoor hebt, dan is het uiteraard het mooist om het dakpansgewijs te doen. Bestrooi met een beetje oregano en serveer. Bon appetit!

7 Comments

  1. miep janssen

    december 11, 2024 at 10:24 am

    dankjewel en vrolyk kerstfeest!

    Reply
  2. Lisette de Jong

    december 11, 2024 at 5:57 pm

    Hoi lieve mensen
    Leuk om weer iets te lezen, ga ik uitproberen
    Dikke knuffel van ons voor jullie 4tjes.

    Reply
    • Lisette

      december 11, 2024 at 6:44 pm

      Hi Lieve Lisette, ja het werd wel weer eens tijd ha ha ha. Veel liefs van ons, ook aan Sjef uiteraard

      Reply
  3. Ineke

    december 11, 2024 at 9:30 pm

    Fijne feestdagen en een goed en gezond 2025.

    Reply
  4. Marc Dufraing

    december 12, 2024 at 8:29 am

    Dankjewel voor het voorgerecht voor deze Kerst!

    Reply
  5. Ankie

    december 12, 2024 at 11:16 am

    Ah leuk, daar ben je weer.
    Fijne feestdagen, liefs van ons! Ankie

    Reply
  6. Miranda

    december 22, 2024 at 4:34 pm

    Wat ziet het weer fantastisch uit!

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress