Rode linzenspread met gepofte paprika
Rode linzenspread. Een leuk gerechtje voor de borrelplank. Hij wordt bijzonder smaakvol door de linzen te mengen met gepofte paprika, citroen en koriander.
Rode linzenspread is heel eenvoudig om te maken. Je kookt de linzen 15 minuten in ruim kokend water en giet ze daarna af in een zeef. Goed het vocht eruit drukken en dan de linzen pureren in je keukenmachine tot een romige spread. Dat is de basis. Vervolgens ga je aan de slag met smaakmakers, want pure linzenspread is vrij laf van smaak. Je gebruikt de linzen zelf eigenlijk voornamelijk om structuur te geven aan je spread.
De smaakmakers van de versie van vandaag zijn gepofte paprika, citroen sap en een handje verse koriander. Uiteraard voeg ik ook wat zout en versgemalen peper toe.
Dit recept vond ik in het Franse kookboek ‘Apéritifs dînatoires inratables‘. Inderdaad net als de ‘kabeljauw rillette‘ van vorige week. Een heerlijk naslagwerk voor leuke ideetjes voor de borrelplank.
Zoals ik al eerder vertelde in mijn recept ‘gevulde champignons uit de oven‘ is paprika poffen altijd even een klusje. Daarom grill ik er meestal een aantal tegelijk in de oven. Na het verwijderen van het zwart geblakerde velletje snijd ik ze in repen en die bewaar ik vervolgens in een laagje olijfolie.
Rode linzenspread met gepofte paprika
Ingrediënten
- 200 gram rode linzen
- 1 eetlepel olijfolie
- 200 gram gepofte rode paprika
- 4 eetlepels verse koriander
- 1,5 theelepel paprikapoeder
- 1,5 eetlepel citroensap
- zout en versgemalen peper
Bereiding
- Kook de rode linzen in ruim kokend water tot ze gaar zijn (15 minuten). Giet ze af in een zeef. Druk vervolgens met de bolle kant van een lepel op de linzen om het extra vocht eruit te drukken.
- Doe de linzen in de keukenmachine en meng ze met de olijfolie tot een romige spread.
- Snijd de gepofte paprika in repen en doe ze bij de spread in je keukenmachine.
- Voeg koriander, citroensap en paprikapoeder toe en meng alles goed door elkaar. Proef en breng goed op smaak met zout en peper en eventueel wat extra citroensap. Meng dan nog even een laatste keer door elkaar. Enjoy!