Kabeljauw rillette – leuk voor de borrelplank
Kabeljauw rillette. Dit is nou een heel makkelijk en apart gerechtje. Echt leuk om eens een keertje op tafel te zetten bij de borrel. De rillette moet wel minimaal een uurtje in de koelkast staan om een beetje op te stijven. Dus maak hem gewoon een paar uurtjes van tevoren.
Rillette is een smeersel, gemaakt van vlees dat langzaam in zijn eigen vet gegaard wordt. Het gare vlees wordt uit elkaar getrokken en vervolgens in het braadvet bewaard, waardoor je een soort draadvlees achtige pasta krijgt. Hier in Frankrijk zie je ook veel varianten met vis. Die versies noemen ze ook gewoon rillette.
Dit is een rillette van kabeljauw filet. Het recept vond ik in een heel dik Frans kookboek ‘Apéritifs dînatoires inratables‘. Het staat boordevol eenvoudig te bereiden borrelhapjes.
Technisch gezien is dit uiteraard geen rillette, want garen en bewaren in eigen vet doe je bij deze variant niet. Je gaart de kabeljauw namelijk eerst in de oven. Als ‘braadvet’ gebruik je kokosmelk. Goed op smaak brengen met koriander, zout, peper en citroen. In mijn variant voeg ik ook ringetjes lente ui toe. Zet de kabeljauw rillette minimaal een uurtje afgedekt in de koelkast om het geheel wat te laten opstijven. Lekker op een stokbroodje, maar ook leuk als vulling van bijvoorbeeld een stengel bleekselderij.
Volgende week heb ik nog een leuk receptje voor de borrelplank voor jullie. Tot dan!
Kabeljauw rillette
Ingrediënten
- 250 gram kabeljauw filet
- 1 citroen
- grof zeezout
- versgemalen peper
- 2 eetlepels koriander fijngehakt
- 80 ml kokosmelk
- 1 lente ui
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet een bakplaat klaar en bedek die met aluminiumfolie. Leg de kabeljauwfilet erop. Rasp wat citroenschil (let op: je hebt ook nog wat citroenrasp nodig voor het op smaak brengen van de rillette) over de kabeljauw. Bestrooi met wat grof zout en versgemalen peper. Snijd een paar dunne plakjes van de citroen en leg die op de vis.
- Schuif de bakplaat in de oven en bak 20 minuten (als je één kabeljauwfilet hebt – heb je bijv 2 plattere filets – pas dan je baktijd aan naar max 15 minuten).
- Haal de kabeljauw uit de oven en laat een klein beetje afkoelen.
- Snijd de lente ui in dunne ringetjes en doe ze in een kom. Giet de kokosmelk erbij.
- Haal de schijfjes citroen van de vis en trek je kabeljauw filet uit elkaar met twee vorken. Doe de kabeljauw vlokken in de kom bij de lente ui en de kokosmelk.
- Voeg de koriander toe en hussel alles door elkaar. Proef – breng dan goed op smaak met extra citroenrasp, zout en peper. Proef nogmaals en als hij goed op smaak is dek je de rillette af. Je ziet dat hij nu nog wat nattig is, maar dat komt goed. Zet je kom in de koelkast – minimaal een uur. Na een uurtje in de koeling is hij steviger van structuur. Schep de rillette op het moment van serveren in een leuk kommetje en zet op tafel bij de borrelplank. Enjoy!
Frenk van Mierlo
mei 7, 2023 at 5:55 pmHet is weer een heerlijk receptje dat goed zal smaken bij de borrelplank. Hartelijk dank weer Lisette voor deze rillette.
Gr,Frenk.
Lisette
mei 8, 2023 at 4:06 pmGraag gedaan Frenk.