Bonenschotel uit de oven – Annick’s favoriet

Bonenschotel uit de oven. Dit is echt een super kindvriendelijk gerecht. Makkelijk te maken en heerlijk zoetig van smaak. Het is de favoriet van Annick, onze jongste dochter van negen. Zij poseert dan ook graag even voor de foto.
Dit gerecht is van Matt Preston . Je kent hem vast wel. Hij is in Nederland vooral bekend als jurylid van Masterchef Australia. Deze bonenschotel uit de oven komt uit zijn kookboek ‘Matt Preston’s 100 beste recepten’.
Ik heb al eerder geschreven over zijn toegankelijke stijl van koken. Zie bijvoorbeeld mijn blogpost over zijn ‘bolognaise saus‘. Deze bonen zijn ook echt super simpel om te maken en zo lekker van smaak. Ik heb de originele versie een wel een beetje aangepast.
Ik gebruik voor dit gerecht gekookte Franse bonen ‘Mogette de Vendée‘. Dit zijn stevige grote witte bonen. Mocht je die niet kunnen krijgen, dan kan je ze uiteraard prima vervangen door een andere type gekookte witte bonen.

Je bakt wat bacon en ui en daar meng je gepelde tomaten, Worcestersaus, stroop en mosterd door. Bonen, laurierblaadje en water erbij. Afdekken met aluminiumfolie en 1,5 uur in de oven. De bonen liggen dan nog in een heel dun laagje plakkerige jus. Een beetje af laten koelen en smullen maar. Je ziet het. Annick is niet te houden. Na het nemen van de foto werd er uiteraard gelijk uit de schaal gesnoept…..

Bonenschotel uit de oven
Ingrediënten
- 2 eetlepels olijfolie
- 150 gram gerookte bacon in dunne reepjes
- 1 rode ui in dunne ringen
- 400 gram tomatenblokjes (= 1 blik)
- 1 eetlepel bruine basterdsuiker
- 3 eetlepels schenkstroop
- 2 eetlepels Worcestersaus
- 1 theelepel Franse mosterd
- 500 gram gekookte witte bonen Mogette als je ze kunt krijgen
- 1 laurierblaadje
- 250 ml water
- zout en versgemalen peper
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 160 graden. Zet een ovenschaal klaar (20x30cm).
- Verwarm de olie in een ruime koekenpan en bak daarin de reepjes bacon en de uienringen een minuut of vijf.
- Voeg dan de tomatenblokjes, basterdsuiker, Worcestersaus, stroop en mosterd toe. Roer goed door elkaar.
- Voeg de uitgelekte bonen toe. Doe het laurierblaadje erbij en giet het water erbij. Voeg zout en peper toe en roer nogmaals goed door elkaar. Nu smaakt het nog erg lafjes, maar na 1,5 uur in de oven komt het helemaal goed – trust me.
- Giet de inhoud van je pan in de ovenschaal. Dek de ovenschaal goed af met aluminiumfolie en schuif de schaal in de oven. Gaar 1 uur.
- Verwijder na 1 uur de folie en laat de bonen dan nog 30 minuten onafgedekt verder garen. Haal dan uit de oven. Als het goed is, is dan het grootste gedeelte van het vocht verdampt en heb je dan alleen nog een beetje plakkerige jus over. Haal de schaal uit de oven en laat een beetje afkoelen voordat je de bonen serveert. Tip – dit gerecht is ook compleet afgekoeld erg lekker. Dus prima van tevoren te bereiden.
Nenna Van Voorst
mei 21, 2023 at 5:38 pmLijkt me lekker! Met rijst?
Lisette
juni 4, 2023 at 10:26 amJa dat kan, maar ook heerlijk met een stuk stokbrood erbij om de jus te dippen.
Nicolette
mei 21, 2023 at 6:08 pmVraag. Recept lijkt me heerlijk,maar waarom zo lang in de oven als de bonen al gekookt zijn?
Lisette
juni 4, 2023 at 10:26 amHi Nicolette – dat is om het vocht lekker te laten inkoken tot een soort hele lekkere jus. Kus voor jullie