Haricots verts salade met grapefruit

Haricots verts salade met grapefruit. De cashewnootjes, ringetjes bosui, koriander en frisse limoendressing maken het helemaal af.
Dit is nou een leuke ontdekking. Ik wilde een frisse salade voor bij de Confit de canard op Oosterse wijze, waar ik eerder al over schreef. Het recept van deze salade vond ik in het heerlijke kookboek ‘In de keuken’ van Bill Granger. Ik ben dol op zijn toegankelijke stijl van koken en heb al vaker gerechten van deze Australische kok gemaakt. Zo staat bijvoorbeeld zijn knapperige salade met garnalen, artisjok en kokosdressing ook op mijn blog.

Bill serveert deze haricots verts salade bij de BBQ. Dat snap ik heel goed. Hij is namelijk lekker fris van smaak. De grapefruit zorgt voor een fris zuur bittertje en geeft een leuk kleurtje aan het geheel. Deze salade doet Oosters aan. Niet alleen door de koriander en cashewnootjes, maar ook door het gebruik van vissaus in de limoendressing.

Ik vind dit nou weer typisch zo’n combinatie, die je zelf niet zo snel bedenkt, maar die echt de moeite waard is. Het fijne is, dat je hem echt in een handomdraai kan maken. Kijk, daar hou ik van.
Ik ben de afgelopen weken weer druk geweest met proefkook sessies in mijn zoektocht naar nieuwe gerechten. Ik moet de succes nummers alleen nog uitwerken voor mijn blog, maar ze komen eraan. Zo heb ik binnenkort een heel leuk recept van Ottolenghi voor jullie. Ik ga nu eerst eens even verzinnen wat ik komende week online ga zetten… Fijne zondag allemaal en tot volgende keer.
Haricots verts salade
Ingrediënten
- 1 grapefruit
- 350 gram haricots verts
- 1 grote lente of bosui
- 1 handje cashewnoten
- 1 handje korianderblaadjes
Limoendressing:
- 25 ml vissaus
- 25 ml limoensap
- 3 theelepels bruine basterdsuiker
- 1/2 theelepel sambal badjak
Bereiding
- Pel de grapefruit en snijd met een scherp mes de partjes los van de witte velletjes en doe ze in een slakom.
- Snijd de haricots verts in stukken van gelijke grote als een grapefruit partje (dus halveren of in derden). Blancheer ze kort tot ze net gaar zijn – (afhankelijk van de dikte: hou bij dunne 2 minuten aan en bij dikkere 5 minuten). Giet af en spoel af met koud water. Doe bij de grapefruit partjes in de slakom.
- Maak de limoendressing. Meng alle ingrediënten tot de suiker is opgelost.
- Snijd de bosui in ringetjes en doe in de kom. Giet de dressing erover en hussel alles goed door elkaar. Zet afgedekt weg tot gebruik. Hak vlak voor het serveren de cashewnootjes grof en voeg ze samen met de korianderblaadjes toe. Hussel alles nogmaals door elkaar en serveer. Bon appetit!
Haro Oppenhuis de Jong
april 30, 2023 at 2:55 pmIk ga het zeker naken. De confit de canard op oosterse wijze was al twee keer een echte hit. Net als de krab met avocado en gember.
Lisette
mei 7, 2023 at 2:15 pmOh wat leuk om te horen. Fijn dat de recepten in de smaak vallen Haro.
Marthy Berends
april 30, 2023 at 5:51 pmIk durf geen vissaus aan, allergie. Waarmee kan ik het vervangen?
Lisette
mei 7, 2023 at 2:15 pmIk zou dan voor sojasaus gaan, maar dan krijg je wel echt een andere smaak, dus misschien dat je dan de rest van de dressing ook wat aan moet passen. Ik zou daarmee gaan experimenteren.