Onze Franse Keuken

Confit de canard op Oosterse wijze

Confit de canard op Oosterse wijze

Eend | april 16, 2023 | By

Confit de canard op Oosterse wijze. Mijn nieuwste ontdekking. In mijn zoektocht naar leuke manieren om de traditionele geconfijte eendebout op andere manieren te gebruiken, besloot ik weer eens naar Oosterse ingrediënten te grijpen.

Confit de canard, oftewel geconfijte eendebout, is echt hét streekgerecht hier bij ons in Zuid-West Frankrijk. Je struikelt hier werkelijk over de eenden- en ganzenboerderijen. Op ieder marktje staat wel een kraam, waar de blikken confit de canard (en andere lekkernijen) staan opgestapeld.

Wij gebruiken dit streekproduct uiteraard ook altijd tijdens onze kookvakanties. Aangezien we ook dit seizoen weer terugkomende deelnemers hebben, één stel komt zelfs al voor de vierde keer koken, ben ik nieuwe recepten aan het bedenken. Deze Oosterse versie is een goed voorbeeld.

Traditioneel wordt confit de canard in de oven gegrild en krijg je het boutje in zijn geheel geserveerd met een mooi knapperig korstje. Wil je zien hoe je confit de canard uit blik op traditionele wijze bereidt? Klik dan HIER.

Voor confit de canard op Oosterse wijze verwijder je het vetlaagje en trek je het gare vlees van de botjes. Vervolgens maak je een Oosterse dressing met onder andere Oestersaus, gember, sereh, vissaus en limoensap. Dat doe je samen met een in ringetjes gesneden lente ui bij het vlees en husselen maar. Ik vind het lekker om ook wat koriander toe te voegen, maar het kan ook prima zonder. Arjan houdt daar namelijk absoluut niet van en vond zijn ‘zonder’ versie heerlijk. Qua structuur ziet het er een beetje uit als pulled pork…ehh pulled duck bedoel ik…

geconfijte eendebout

Het vlees kan je los serveren, maar eerlijk gezegd gebruik ik het zelf als vulling of topping. Denk aan een wrap, rijstvel, hartige pannenkoek of broodje. Zo gebruik ik platte kokosbroodjes. Dat recept zet ik volgende keer online. Je kunt het vlees zowel warm als koud serveren.

Oh, en last but not least, wist je al dat je onze chambres d’hôtes vanaf nu niet alleen op facebook kunt volgen, maar ook via ons nieuwe instagram account @chambresdhoteslapanacee? Fijne zondag allemaal en tot volgende week.

Confit de canard op Oosterse wijze

Totale tijd11 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Franse Keuken
Trefwoord: confit de canard op oosterse wijze
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 4 geconfijte eendebouten = 1 blik
  • 2 eetlepels sesamolie
  • 3 eetlepels oestersaus
  • 2 theelepels sereh puree citroengras puree
  • 2 theelepels vers geraspte gember
  • 2 tenen knoflook
  • 2 eetlepels vissaus
  • 1 limoen
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 lente ui

Desgewenst:

  • 2 eetlepels fijngehakte koriander

Bereiding

  • Verwijder het vetlaagje van de eendebouten en trek het vlees van de botjes. Doe het vlees in een grote kom.
  • Maak de dressing: doe de sesamolie in een kom. Voeg oestersaus en sereh puree toe. Rasp de verse gember (je hebt twee theelepels rasp nodig) en de tenen knoflook met een fijne rasp boven de kom. Voeg de vissaus toe en knijp de limoen uit boven de kom. Voeg ketjap en suiker toe en hussel alles goed door elkaar.
  • Giet de dressing over de eendebouten en hussel alles goed door elkaar.
  • Snijd de lente ui in ringetjes en hussel door het vlees. Dek af en zet apart tot gebruik. Je kunt het vlees warm of koud serveren. Indien je het warm wilt serveren – zet de kom dan met aluminiumfolie afgedekt in een voorverwarmde oven. Hussel pas op het moment van serveren de koriander erdoor (indien gewenst) – Bon appetit!

4 Comments

  1. Haro Oppenhuis de Jong

    april 16, 2023 at 3:16 pm

    Op blini’s een goed idee?

    Reply
    • Lisette

      april 23, 2023 at 10:52 am

      Kan ook inderdaad

      Reply
  2. Ans Ruitenberg

    april 17, 2023 at 2:31 pm

    zo lekker dit

    Reply
    • Lisette

      april 23, 2023 at 10:52 am

      Dank je wel Ans

      Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress