Borrelhapje met zwarte rammenas, gerookte zalm en kwartel ei

Borrelhapje met zwarte rammenas, gerookte zalmmousse en kwartel ei. Dit vind ik zelf nou zo een leuke vondst. Vooral de bodem is origineel. Dat is namelijk een plakje zwarte rammenas, oftewel zwarte radijs.
Zwarte rammenas is een knolgroente, nauw verwant aan de radijs. Hij is alleen een stuk milder van smaak. Zijn Franse naam is ‘radis noir’. Zwarte rammenas is een wintergroente. Er bestaat ook een witte variant en dat is een zomergroente. Witte rammenas is ook bekend als rettich of daikon. Je kunt zwarte rammenas gewoon schillen en zowel rauw als gekookt eten.

Ik kwam deze ‘radis noir’ tegen toevallig tegen, toen ik op zoek was naar een receptje met kwartelei. Vorige week vertelde ik al dat ik nog een aantal eitjes overhad van mijn ‘voorgerecht met zoete aardappel en kwartelei’. Op Pinterest vond ik een aantal leuke suggesties voor een borrelhapje. Ze vielen op door de schattige rechtopstaande gekookte kwarteleitjes. In één Frans recept gebruikten ze ‘radis noir’ schijfjes als bodem. Oké, dat is weer eens wat anders dan een toastje. Je snijdt dus gewoon niet al te dunne plakken van de rammenas en die vormen een ideale bodem voor een borrelhapje.

Ik besloot er verder een eigen draai aan te geven. Dus bedekte ik mijn rondjes met een eenvoudige zalmmousse. Gewoon even wat mascarpone, crème fraiche en mierikswortel door elkaar mengen. Gerookte zalmsnippers erbij. Wat bieslook en dille toevoegen. Dan op smaak brengen met een beetje citroensap en zwarte peper en klaar ben je.

Dan nog een gekookt kwartel eitje erop. Een beetje paprikapoeder erover voor de show en genieten maar. Ziet er toch leuk uit?!

Fijne zondag allemaal en tot volgende week.
Borrelhapje met rammenas, zalm en kwartel ei
Ingrediënten
- 1 zwarte rammenas
- 50 gram gerookte zalm snippers
- 2 eetlepels mascarpone
- 2 eetlepels crème fraiche
- 1 theelepel mierikswortel pasta
- 1 eetlepel bieslook in ringetjes gesneden/geknipt
- 1 eetlepel dille
- 1/2 citroen naar smaak
- versgemalen peper
- 6-8 kwarteleitjes
- paprikapoeder
Bereiding
- Schil een stukje van de rammenas (je hebt lang niet alles nodig) en snijd in plakjes – hou de dikte van een euro munt per plakje aan. Dit recept is voor 6-8 plakjes (ivm hoeveelheid zalmmousse en aantal kwarteleitjes).
- Maak de zalmmousse: meng de mascarpone, crème fraiche en mierikswortel pasta goed door elkaar.
- Voeg dan de zalmsnippers, bieslookringetjes en dille toe en roer goed. Proef en breng op smaak met een beetje citroensap en versgemalen peper. Zet even apart.
- Kook de kwarteleitjes vier minuten. Giet af, laat schrikken met koud water en pel ze voorzichtig.
- Bedek de plakjes rammenas met een laagje zalmmousse. Ik gebruik een spuitzak, maar dat is niet echt nodig. Je kunt het er ook gewoon opscheppen met een lepel.
- Zet op elk hapje een kwartel eitje en strooi er een klein beetje paprikapoeder op. Serveer en genieten maar.
Anja
maart 29, 2023 at 6:13 pmGa ik zeker maken ,heel leuk idee en vooruit klaar te maken
Lisette
april 2, 2023 at 12:00 pmLeuk Anja, dank je wel. Laat je me weten wat jullie ervan vonden?