Bloemkool uit de oven met Camembert
Bloemkool uit de oven met Camembert. Vandaag gaan we eens even op de vegetarische tour. Dit is nou echt een heerlijk hoofdgerecht zonder vlees. Een beetje salade erbij en klaar ben je. Bovendien ziet het geheel er door het toplaagje van geroosterde rode paprika en gegrilde courgette ook nog eens bijzonder fleurig uit.
Bloemkool vind ik zelf het lekkerst als het nog een beetje bite heeft. Dan kom je dus al snel in de rauwe, kort geblancheerde, of gegrilde hoek terecht. Ik heb tal van recepten met bloemkool op mijn blog staan. Mijn favoriet is toch wel de salade met geroosterde bloemkool.
Bloemkool uit de oven met Camembert is mijn nieuwste ontdekking. Je blancheert dikke plakken bloemkool kort in groentebouillon. Het rauwe is er dan net vanaf, maar ze hebben nog wel de gewenste stevige structuur. Vervolgens besprenkel je de plakken met een kruidenolie. Gewoon een eenvoudig mengsel van olijfolie, knoflook, tijm en rozemarijn.
Vervolgens beleg je de bloemkool met plakjes romige Camembert.
Dan schuif je alles in de voorverwarmde oven. Grill stand aanzetten en lekker garen, totdat de kaas gesmolten is.
Dan beleggen met plakjes geroosterde rode paprika en gegrilde courgette en that’s it. Zeg nou zelf, dat ziet er toch heel smakelijk uit ?!
Fijne zondag allemaal en tot volgende week.
Bloemkool uit de oven met Camembert
Ingrediënten
- 1 bloemkool
- 1/2 Camembert
- 2 groentebouillonblokjes
- 1 rode paprika
- 1/2 courgette
- olijfolie
Voor de kruiden olie
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 teen knoflook geperst
- 1 theelepel rozemarijn gedroogd
- 1 theelepel tijm gedroogd
- zout en peper
Bereiding
- Begin met de voorbereiding van de toplaag: Rooster eerst je rode paprika onder de grill of aan de vlam van je fornuis. Laat afkoelen en verwijder het geblakerde velletje. Snijd de paprika vervolgens in dunne reepjes. Zet apart.
- Grill dan de courgette – snijd de courgette in dunne plakken en grill ze met een beetje olie in een grillpan. Snijd ook de courgette in dunne reepjes. Zet apart.
- Dan gaan we verder met de bloemkool: Verwijder de buitenste bladeren van de bloemkool en snijd vervolgens in plakken van gelijke dikte ongeveer 1,5 cm (de plakken moeten goed stevig zijn, zodat ze niet uit elkaar vallen, maar ook weer niet te dik). Je hebt aan 1 plak per persoon echt meer dan genoeg.
- Breng een pan water aan de kook en voeg groentebouillonblokjes toe. Doe de plakken bloemkool in de pan en blancheer ze 5 minuten. Schep ze uit de pan (bij afgieten breken ze waarschijnlijk – dus liever eruit scheppen) en leg ze op een met aluminiumfolie bedekte bakplaat.
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Ik zet zelf de grill stand er pas bij op het moment dat ze de oven in gaan.
- Maak de kruidenolie: doe de eetlepels olie in een maatbeker en voeg de geperste knoflook, tijm en rozemarijn toe. Voeg wat versgemalen peper en een snufje zout toe en klop alles goed door elkaar. Besprenkel de plakken bloemkool met de olie.
- Snijd de Camembert in dunne plakjes en beleg de plakken bloemkool ermee.
- Schuif de bakplaat in de oven – beetje bovenin, (in de buurt van, maar niet in de stand direct) onder de grill. Zet de grill aan. Bij mijn oven kan ik de bloemkool vanaf dat moment ongeveer 10 minuten in de oven laten. Let op: ik weet niet hoe snel jouw oven grill werkt. Dus hou het in de gaten. De Camembert moet goed gesmolten zijn en er mogen wat lichtbruine blaasjes op komen – uiteraard mag het niet aanbranden. Dit is even een kwestie van checken.
- Haal de bakplaat uit de oven. Beleg de plakken met de reepjes rode paprika en courgette. Ik doe om en om, maar bedenk gerust een eigen patroon. Schep de bloemkoolplakken vervolgens voorzichtig op een bord. Serveer met een groene salade. Bon appetit!
yves deraedt
maart 12, 2023 at 8:14 pmprima recepten blij er mee
yves
Lisette
maart 19, 2023 at 12:46 pmDank je wel Yves – fijn om te horen.