Onze Franse Keuken

Maaltijdsalade met rijst, mango en garnalen

maaltijdsalade met rijst, mango en garnalen

Salades | januari 29, 2023 | By

Maaltijdsalade met rijst, mango en garnalen. Een heerlijke fris-zoete salade met Oosterse dressing. De stukjes cashewnoot en gebakken uitjes, die je er overheen strooit, maken het helemaal af.

Deze maaltijdsalade met rijst is gebaseerd op een recept dat ik tegenkwam in het kookboek ‘De wereld thuis‘. Dit kookboek van Ronald Giphart, jawel de schrijver, en Mascha Lammes staat boordevol lekkernijen van over de hele wereld. Zo ook een salade uit Vietnam; De Goi xoai tom. Dit is een salade met mango en garnalen en naar eigen zeggen hebben ze het bestaan van het kookboek te danken aan dit recept.

Ik maakte het eerst naar de letter. Oké, bijna naar de letter, want ik geef er altijd een beetje mijn eigen draai aan. Mijn versie was in die pure vorm een beetje té uitgesproken voor mij. Daarom besloot ik de smaken wat af te zwakken door er rijst aan toe te voegen. Helemaal top. Dat de salade daardoor wel eerder een maaltijdsalade werd nam ik voor lief. Mij hoor je niet klagen. Ik kan dit echt iedere dag eten. Hij is heerlijk fris en hij gaat niet vervelen.

maaltijdsalade met rijst en garnalen

In het originele recept strooien ze grof gehakte geroosterde pinda’s en gebakken uitjes over de salade. Super idee. De crunchy bite van de stukjes noot en de uitjes maakt echt een verschil. In mijn versie vervang ik de pinda’s overigens door cashewnoten. Ik zou zeggen – probeer het zelf een keer.

Op zoek naar andere recepten met garnalen? Klik HIER

Fijne zondag allemaal en tot volgende week.

Maaltijdsalade met rijst, mango en garnalen

Totale tijd30 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Oosters
Trefwoord: maaltijdsalade met rijst
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 1 ui in dunne ringen gesneden
  • 1/2 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • 24 garnalen middelgroot, gekookt en gepeld, darmkanaal verwijderd
  • 2 mango's
  • 1 middelgrote wortel =75 gram
  • 2 lente uitjes
  • 1 eetlepel basilicum fijngehakt
  • 250 gram gekookte basmati rijst (gekookt gewicht)
  • 2 eetlepels munt fijngehakt
  • 2 eetlepels gezouten cashewnoten grof gehakt
  • 2 eetlepels gebakken uitjes

Voor de dressing:

  • 2 teentjes knoflook
  • 1/2 theelepel sambal badjak
  • 1 limoen
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 2 eetlepels rijstazijn
  • 3 eetlepels vissaus

Bereiding

  • Doe de uiringen in een kom en voeg de suiker en rijstazijn toe. Roer goed door elkaar en zet apart. (let op: laat dit ongeveer een half uurtje staan)
  • Maak dan de dressing. Knijp de teentjes knoflook uit boven een ruime kom en voeg sambal, sap van de limoen, de bruine suiker, de rijstazijn en de vissaus toe. Roer alles goed door elkaar.
  • Roer de garnalen door de dressing, dek af en zet weg in de koelkast.
  • Schil de mango's en snijd het vruchtvlees in dunne reepjes en doe ze in een grote slakom.
  • Schil de wortel en snijd vervolgens in dunne reepjes (hou dezelfde dikte aan als de mango reepjes). Doe ze bij de mango.
  • Snijd de lente uitjes in dunne ringetjes en doe ze bij de mango.
  • Voeg de basilicum en munt toe en doe ook de rijst in de kom. Hussel alles door elkaar. Roer de uiringen erdoor. Voeg dan de garnalen en de dressing toe en hussel nog een keer goed.
  • Schep de salade op een serveerschaal en bestrooi met de stukjes cashewnoot en gebakken uitjes. Enjoy!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress