Onze Franse Keuken

Kerst voorgerecht met avocado, Calvados garnalen en bleekselderij salsa

kerst voorgerecht met avocado, Calvados garnalen en bleekselderij salsa

kerst, Vis, Voorgerecht | december 11, 2022 | By

Kerst voorgerecht met avocado, Calvados garnalen en bleekselderij salsa. Een leuk alternatief voor de klassieke garnalen cocktail.

garnalen en avocado

Ik ben echt dol op de klassieke garnalen cocktail. Garnaaltjes en een cocktail sausje. Zo’n typisch ‘altijd goed’ voorgerecht. Zelf voeg ik ook vaak nog wat avocado toe. Helemaal een topcombinatie. Bij het verzinnen van nieuwe kerst voorgerechtjes gebruik ik deze ingrediënten dan ook graag als uitgangspunt. Zo bedacht ik voorgaande jaren een feestelijke garnalen cocktail met avocado en framboos en een torentje van avocado, garnalen en dille.

Voor dit nieuwe kerst voorgerecht voeg ik appel toe aan de combinatie van garnalen en avocado. Om te beginnen maak ik een bleekselderij salsa. Dat is een heerlijke frisse-zure combinatie van bleekselderij, Granny Smith appel, een sjalotje en dragon. Het idee van deze salsa heb ik van Jeroen Meus. Ik vind zijn kookstijl heel prettig en kijk graag naar zijn programma ‘Dagelijkse kost’. Ook zijn website Dagelijkse kost met Jeroen Meus staat boordevol kookinspiratie. Zeker een kijkje waard.

Ik wilde de garnalen een klein zoetje meegeven. Aangezien appel onderdeel is van de salsa koos ik voor Calvados. Ik bak de garnalen heel kort en blus ze af met een scheutje Calvados.

Het is ook een makkelijk gerecht. De salsa kan je van tevoren maken en op het moment van serveren is het eigenlijk alleen nog een kwestie van bouwen. We hebben het hier per slot van rekening over een kerst voorgerechtje. Het is dus wel zo leuk als het niet alleen fantastisch smaakt, maar er daarnaast ook mooi uitziet. Het oog wil ook wat.

Bordjes klaarzetten. Schepje bleekselderij salsa als basis. Dan een halve avocado als een waaier snijden en mooi over de salsa draperen. De in Calvados gebakken garnalen erop en tada…..

Volgende week heb ik nog een kerst voorgerecht met avocado voor jullie. Fijne zondag allemaal.

Kerst voorgerecht met avocado, Calvados garnalen en bleekselderij salsa

Bereidingstijd7 minuten
Gang: Appetizer
Keuken: Franse Keuken
Trefwoord: avocado met garnalen
Porties: 1
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 2 avocado's
  • 100 gram middelgrote garnalen gepeld
  • 2 eetlepels olijfolie
  • scheutje Calvados

Voor de bleekselderij salsa

  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 Granny Smith appel
  • 1 sjalot
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel appel azijn
  • 1 eetlepel platte peterselie fijngehakt
  • 1 eetlepel dragon fijngehakt
  • zout

Bereiding

  • Begin met het maken van de salsa: Snijd de stengels bleekselderij in kleine blokjes en doe ze in een kom.
  • Schil de appel en verwijder het klokhuis. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes (hou dezelfde grootte aan als de bleekselderij). Doe in de kom bij de bleekselderij.
  • Verwijder de schil van de sjalot en snijd in kleine blokjes (wederom gelijke grootte als bleekselderij en appel). Doe in de kom bij de bleekselderij en appel.
  • Voeg olie, azijn, peterselie en dragon toe en een flinke snuf zout. Hussel alles goed door elkaar. Dek af en zet weg tot gebruik.
  • Op het moment van serveren: Zet vier bordjes klaar en schep op ieder bord wat van de salsa.
  • Schil de avocado's en halveer ze. Verwijder de pit. Snijd iedere helft als een waaier in (dus platte kant onder en dan bovenop de bolle kant starten en schuine aflopende sneden maken). Drapeer ze over de salsa. Als dit te lastig is kan je ook gewoon dunne plakken snijden en ze vervolgens dakpansgewijs op de salsa leggen.
  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak de garnalen kort aan beide kanten. Blus af met een scheutje Calvados. Hussel nog een minuutje door elkaar en verdeel de warme garnalen vervolgens over de bordjes. Zorg ervoor dat ze mooi op de avocado liggen. Bon appetit!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress