Onze Franse keuken

Kerst voorgerecht: Bloemkoolsoep met dragon pesto

kerst voorgerecht bloemkoolsoep

kerst, Soepen, Vis, Voorgerecht | december 21, 2022 | By

Kerst voorgerecht: Bloemkoolsoep met dragon pesto. Een heerlijk soepje, romig van smaak, terwijl er geen druppel room aan te pas komt.

Ik vind soep altijd lekker als start voor het diner. Dat zagen jullie al eerder deze maand, toen ik over de kastanjesoep met Grand Marnier schreef. Dit kerst voorgerecht: bloemkoolsoep met dragon pesto vind ik persoonlijk ook een goede vondst. Het is een heerlijk zacht romig soepje, zonder gebruik van room. De romige smaak komt van de gepureerde bloemkool. Hij is in zijn pure vorm wel heel erg zacht van smaak en daarom voeg ik wat dragon pesto toe.

Dat fungeert dan niet alleen als smaakmaker, maar geeft ook gelijk wat kleur aan je gerecht. Zelf voeg ik wat garnalen toe om het geheel nog wat extra op te leuken voor het kerstdiner, maar die kan je ook prima weglaten hoor.

kerst voorgerecht bloemkoolsoep met dragonpesto

Ik wens jullie veel succes bij de zoektocht naar leuke gerechten en de voorbereidingen voor het kerstdiner. Nog wat inspiratie nodig ? Neem dan eens een kijkje in de lijst KERSTRECEPTEN op mijn blog.

Volgende week zondag heb ik weer een ‘gewoon’ recept voor jullie. De eerste van het nieuwe jaar.

Fijne feestdagen en alvast de allerbeste wensen voor 2023!

Kerst voorgerecht: Bloemkoolsoep met dragon pesto

Een heerlijk romig soepje, zonder toevoeging van een druppel room
Totale tijd27 min
Gang: Appetizer
Keuken: Franse Keuken
Trefwoord: bloemkoolsoep
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 1 ui 160 gram
  • 1 teen knoflook
  • 1 scheutje Calvados
  • 1 prei alleen het wit ( 120 gram) , in dunne ringen gesneden
  • 650 gram bloemkool in kleine roosjes verdeeld
  • 1,25 liter kippenbouillon
  • 1 laurierblaadje

Voor de dragon pesto

  • 2 eetlepels platte peterselie fijngehakt
  • 4 eetlepels dragon fijngehakt
  • 1/2 teen knoflook
  • 50 gram Parmezaanse kaas vers gerapst
  • 2 eetlepels citroensap
  • 50 gram pijnboompitten
  • 100 ml olijfolie
  • zeezout
  • olijfolie

Desgewenst voor het serveren:

  • 100 gram middelgrote garnalen gekookt, gepeld en darmkanaal verwijderd

Bereiding

  • Maak eerst de dragon pesto; doe de dragon, peterselie, knoflook, Parmezaanse kaas, citroensap, pijnboompitten en een snuf zeezout in de kom van je keukenmachine. Giet de olijfolie erbij en meng het geheel tot je een mooie pesto hebt. Dek af en zet weg tot gebruik.
  • Snipper de ui en snijd de knoflook heel klein. Verwarm twee eetlepels olijfolie in een soeppan en fruit hierin de ui en knoflook tot de ui glazig ziet (duurt een minuutje of 5). Voeg een scheutje Calvados toe en laat even een minuutje koken.
  • Voeg dan de prei en bloemkool toe en giet de bouillon erbij. Doe het laurierblaadje erbij en breng het geheel aan de kook. Draai dan het vuur laag en doe een deksel op de pan. Laat alles 20 minuten pruttelen.
  • Verwijder dan het laurierblaadje en pureer de soep tot een mooie gladde soep. Proef en breng op smaak met zout en peper (let op: de dragon pesto is de smaakmaker – dus let op met zout – hij mag 'zacht' van smaak blijven).
  • Schep de soep in de borden. Leg wat garnalen in het midden en maak een mooie cirkeltje met wat dragon pesto (zie foto bij deze blogpost). Bon appetit!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment