Onze Franse Keuken

Kastanjesoep met Grand Marnier

kastanjesoep met Grand Marnier

kerst, Soepen | december 4, 2022 | By

Kastanjesoep met Grand Marnier. Ideaal als voorgerecht voor het kerstdiner. Simpel te bereiden, net even anders en gewoon ontzettend lekker.

December is begonnen. De eerste vakjes van onze advent kalenders zijn alweer geopend, de kerstboom is versierd en we gaan vanmiddag naar een kerstmarkt. Het is pas vier December, maar dat mag de pret niet drukken. Wij zijn al helemaal in de kerststemming.

Ook op mijn blog zie ik dat de zoektocht naar recepten voor de feestdagen alweer begonnen is. De kerstrecepten worden goed bekeken. De komende weken zal ik iedere zondag een nieuw kerst voorgerecht voor jullie online zetten. Vandaag de aftrap met deze heerlijke kastanjesoep.

Ik vind kastanje nou echt zo’n ingrediënt dat zich goed leent voor een kerst recept. Het is namelijk niet zo alledaags zeg maar. Althans niet in ons huishouden. Ik wilde iets zoets meegeven aan deze soep. Dat was mij namelijk zo goed bevallen bij het maken van mijn salade met kastanje een paar weken geleden. Dus ging ik voor een scheutje Grand Marnier.

Grand Marnier is een Franse sinaasappellikeur. Ik gebruik deze likeur wel vaker in de keuken, maar dan meestal voor de bereiding van desserts. Wat dacht je bijvoorbeeld van de befaamde Crèpe Suzette? Nu we het er toch over hebben. Dat is ook een leuke voor kerst. Een echte crowd pleaser. Afijn, terug naar het recept van vandaag. Ik gebruik de likeur hier dus als smaakmaker. Sinaasappel en kastanje is een gouden combi, zo blijkt.

kastanjesoep kerst voorgerecht

Wat ook zo fijn is aan deze soep. Hij is lekker romig van smaak, terwijl er geen druppel room aan te pas komt. Hij krijgt die structuur simpelweg door het pureren van de kastanjes.

Even één puntje van aandacht. Ik gebruik voor het maken van deze soep kippenbouillon, omdat ik dat gewoon het lekkerst vind. Mocht je nou een vegetarische versie willen maken, dan kan je dat uiteraard ook prima vervangen door groentebouillon. Zorg wel dat de bouillon die je gebruikt stevig van smaak is. Je hebt dat ‘zoutje’ namelijk echt wel nodig. Dus geen laf waterig gedoe.

Volgende week heb ik een kerst voorgerechtje met garnalen voor jullie. Fijne zondag allemaal.

Kastanjesoep met Grand Marnier

Bereidingstijd10 minuten
Gang: soep
Keuken: Franse Keuken
Trefwoord: kastanje soep
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 125 gram wortel
  • 70 gram bleekselderij
  • 80 gram prei alleen het wit
  • 1 ui (+/- 80 gram)
  • 1 teen knoflook
  • olijfolie
  • zout en peper
  • 1 liter kippenbouillon (+ wat extra voor eventueel verdunnen)
  • 250 gram kastanjes uit een pot/blik
  • 4 eetlepels Grand Marnier

Bereiding

  • Snijd de wortel en bleekselderij in kleine blokjes.
  • Snijd de prei in dunne ringen en snipper de ui.
  • Snijd de teen knoflook in hele kleine stukjes.
  • Verwarm een scheutje olijfolie in een soeppan en voeg wortel, bleekselderij, prei en ui toe. Voeg een snuf zout toe en roerbak de groente een minuut of 5. Voeg dan de knoflook toe en bak nog een minuut mee.
  • Voeg de Grand Marnier toe en bak 1 minuutje.
  • Voeg dan de kastanjes toe en giet de kippenbouillon erbij. Breng het geheel aan de kook.
  • Draai dan het vuur laag, doe een deksel op de pan en laat het geheel een klein half uurtje pruttelen. Pureer de soep goed met een staafmixer (niet te snel stoppen – je moet echt een gladde soep krijgen). Breng het geheel op smaak met zout en peper. Vind je de soep te dik – verdun hem dan met een beetje extra kippenbouillon. That's it – simpel toch?! Bon appetit!

2 Comments

  1. Joan de jong

    december 4, 2022 at 4:16 pm

    Very easy to make I’ll try it before Xmas, never had chestnut soup, we use chestnuts in a hot chocolate drink

    Reply
  2. Janny Vermaat

    januari 2, 2023 at 4:10 pm

    Ik had een pot kastanjes gekocht in de Ardèche en heb met Kerst deze soep gemaakt. We vonden hem allemaal heerlijk!

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress