Onze Franse Keuken

Salade met kastanje, peer, spek en stroop

salade met kastanje, peer, spek en stroop

Uncategorized | november 20, 2022 | By

Salade met kastanje, peer, spek en stroop. Vandaag heb ik voor jullie, zoals aangegeven in mijn blogpost van afgelopen woensdag, het eerste recept van dit nieuwe blog seizoen. Een lekkere salade voor een herfstachtige zondag in november. Heel simpel en heel lekker.

Van de week zag ik op de markt ineens weer het kastanjekraampje. Ieder jaar verschijnt hij ergens in november. De kastanjeboer poft ter plekke kastanjes voor je. In zo’n grote koekenpan met van die gaatjes onderin. Ik kreeg gelijk zin om een gerecht te maken met kastanjes.

Kastanjes zijn lekker van smaak, maar wel altijd een beetje melig. Ik heb er snel genoeg van. Dus probeer ik ze gedoseerd te gebruiken en hak ze tegenwoordig altijd in kleinere stukjes. Voor deze salade gebruik ik gekookte kastanjes uit een pot.

salade met kastanje en peer

Je bakt wat spekjes en als ze lekker knapperig zijn zet je het vuur uit. Grof gehakte kastanjes erbij en even husselen. Dan komt de ‘magic touch’: Voeg een eetlepel schenkstroop toe. Nog een keer husselen, zodat zowel je spekjes als je kastanje stukjes een heerlijk karamel achtig laagje krijgen.

Ik voeg ook wat stukjes kaas toe. ‘Cantal entre deux AOP’ om precies te zijn. Dit is een rauwmelkse harde kaas uit de Auvergne. Cantal wordt al eeuwenlang gemaakt en is verkrijgbaar in verschillende stadia van rijping. Zo wordt de ‘entre deux’ versie, drie tot zes maanden gerijpt en dat is mijn persoonlijke favoriet.

Salade met kastanje – de bereiding

Doe wat gemengde sla op een serveerschaal. Peer in plakjes snijden en dakpansgewijs op de sla leggen. De in stroop gehulde spekjes en kastanje stukjes erover verdelen. Uiteraard niet vergeten om ook wat blokjes Cantal toe te voegen. Vervolgens benut je het achtergebleven bakvocht in de pan als basis voor een vinaigrette achtige dressing. Een scheutje witte balsamicoazijn en een beetje mosterd in de pan. Even goed kloppen en klaar ben je. Over de salade sprenkelen en genieten maar.

Benieuwd naar de andere recepten met kastanje op mijn blog ? Klik HIER

Fijne zondag allemaal!

Salade met kastanje, peer, spek en stroop

Salade met kastanje, peer, spek, stroop en stukjes Cantal
Bereidingstijd10 minuten
Gang: Salade
Keuken: Franse Keuken
Trefwoord: herfst salade, kastanje, peer, spek
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 80 gram spekblokjes gerookt
  • 6 kastanjes uit een pot
  • 1 eetlepel schenkstroop
  • 140 gram gemengde sla
  • 2 rijpe peren ik gebruik 'Comice'
  • 25 gram Cantal kaas ik gebruik 'Cantal entre deux AOP'
  • 2 eetlepels witte balsamico azijn
  • 1 theelepel Franse mosterd

Bereiding

  • Bak de spekblokjes in een koekenpan op middenhoog vuur tot ze mooi knapperig zijn. Zet het vuur uit.
  • Hak de kastanjes in grove stukken en doe ze bij de spekblokjes in de pan. Hussel even door elkaar, zodat er een laagje bakvet op de kastanjes komt.
  • Doe een eetlepel schenkstroop in de pan en hussel alles goed door elkaar. Laat even staan, terwijl jij verder gaat met de rest van de salade.
  • Doe de salade op een serveerschaal. Snijd de peren in vieren en verwijder schil en klokhuis. Snijd in dunne plakken en leg dakpansgewijs in één lange baan op de salade.
  • Schep de spekjes en kastanjes uit de pan en verdeel ze over de peer.
  • Snijd de Cantal in kleine blokjes (ongeveer ter grootte van de spekblokjes) en verdeel over de salade.
  • Giet twee eetlepels witte balsamicoazijn in de pan en voeg een theelepel mosterd toe. Roer de achtergebleven jus los. Hou dan de pan schuin om al het vocht naar beneden te laten lopen en klop alles met een vork tot een mooie (dunne) vinaigrette. Sprenkel de vinaigrette over de salade en serveer. Bon appetit!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress