Onze Franse keuken

Mediterrane courgette soep met basilicum en citroen

mediterrane courgettesoep

Kookvakantie, Soepen | mei 15, 2022 | By

Mediterrane courgette soep met basilicum, doperwten, pancetta en mozzarella. Dit soepje is lekker fris van smaak. Dat komt door de citroenschil die je er vlak voor het serveren over raspt.

Dit vind ik nou echt een heerlijk voorjaarssoepje. Hoewel voorjaar,…het lijkt wel hoogzomer hier in Frankrijk. Temperaturen van 26 graden+ met strakblauwe hemel. De gasten liggen gewoon al aan ons zwembad. Een prima begin van een nieuw toeristen seizoen. Ons 14e alweer. Wow, time really flies when you’re having fun….

Ook onze kookvakanties gaan binnenkort van start. Dit seizoen organiseren wij er vier. Twee in Juni en twee in September. Op dit moment hebben we nog één kamer beschikbaar (max. 2 kookplekken) in onze eerste kookweek (zaterdag 11 tot zaterdag 18 juni). De rest is helemaal volgeboekt. Zo leuk. Dus mocht je zin hebben om te komen koken in onze buitenkook studio neem dan gerust even een kijkje bij het tabblad ‘kookvakantie’ op de start pagina van mijn blog voor meer informatie of klik op het overzichtje hieronder.

Ok, terug naar de soep. Deze Mediterrane courgettesoep met basilicum en citroen is een goed voorbeeld van het type gerechten dat we maken tijdens zo’n kookvakantie. We bereiden namelijk niet alleen typisch Franse recepten. Ook allerlei Mediterrane gerechten komen voorbij. De grote gemene deler is dat alle gerechten makkelijk zelf te maken zijn. In lijn met de recepten, die je hier op mijn blog vindt, maar misschien net even op een andere manier dan je zelf bedacht had.

Deze soep is trouwens een variant van de courgettesoep met doperwten van Ottolenghi uit Simpel. Persoonlijk vind ik vooral zijn toevoeging van citroenrasp een fantastische en verrassende smaakmaker voor dit soort soepen. Het maakt het echt helemaal af.

Fijne zondag allemaal en tot volgende week!

Mediterrane courgettesoep met basilicum en citroen

courgettesoep met basilicum, doperwten, pancetta, mozzarella en citroen
Voorbereidingstijd10 min
Bereidingstijd20 min
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 3 tenen knoflook gepeld
  • 2 courgettes (=500 gr) – in blokjes
  • 1 liter kippenbouillon
  • 200 gram doperwten diepvries (niet uit een pot)
  • 25 blaadjes basilicum
  • olijfolie
  • zout en versgemalen peper

Voor het serveren:

  • 1 bol (buffel)mozzarella
  • 4 plakjes pancetta
  • 4 blaadjes basilicum
  • 1 citroen

Bereiding

  • Bak eerst even de plakjes pancetta in een koekenpan totdat ze mooi knapperig zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier en zet apart.
  • Doe drie eetlepels olijfolie in een soeppan en verwarm alles op halfhoog vuur.
  • Voeg de knoflooktenen toe en bak ze drie minuten rondom. Voeg dan de courgetteblokjes toe en strooi royaal zout en versgemalen peper erbij en roerbak alles een minuut of 3.
  • Giet de bouillon erbij en breng aan de kook. Draai het vuur laag, doe een deksel op de pan en laat een kwartiertje pruttelen.
  • Voeg dan de doperwten toe en laat twee minuten meekoken. Hak dan de basilicum grof en voeg toe. Roer alles door elkaar, haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer.
  • Giet de soep vervolgens door een fijne zeef. Schraap met een lepel in de zeef om het vocht erdoor te laten. In de zeef blijven de schilfertjes van de doperwt schillen achter. Nu heb je een mooie dunne gladde soep. Proef en breng indien nodig op smaak met extra zout en peper. (let op – de pancetta zorgt ook nog voor een zoutje..dus hou dat in gedachte)
  • Schep de soep in kommen. Doe in iedere kom een plakje pancetta (of liever nog – breek de pancetta eerst in stukjes). Trek flinke plukken mozzarella van de bol en doe die ook in de kommen (je hebt niet de hele bol nodig voor vier kommen – neem de foto bij dit recept als leidraad). Nog een blaadje basilicum erbij en dan komt het belangrijkste: Rasp boven iedere kom een beetje citroenschil …en serveer direct. Bon appetit!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment