Kip uit de oven met radijsjes
Kip uit de oven met radijsjes. Dit is een heerlijk ovengerecht van Yvette van Boven. De grote smaakmaker in dit recept is verrassend genoeg ‘anjovis’. Bij het woord ‘anjovis’ haken veel mensen al af. ‘Nee, ik hou niet van vis’. Of. ‘Die smaak is veel te uitgesproken’. Maar wacht…
Als je anjovisfilets op zacht vuur in wat olijfolie laat smelten dan vallen ze helemaal uit elkaar. Je houdt dan een soort zilte olie met pulp over. Echt geen uitgesproken vissmaak. Eerder een zoutje met een smaakje als je begrijpt wat ik bedoel. Voeg wat geraspte knoflook, citroenschil en versgemalen peper toe aan deze zilte pulp en tada….je hebt een hele bijzondere marinade.
Je smeert de kippenbouten in met deze anjovis marinade en gaart ze vervolgens drie kwartier in de oven. Dan voeg je de radijsjes toe en die schep je door het braadvet. Nog even een kwartiertje terug de oven in om ook de radijsjes mooi te garen. Voor het serveren knijp je alleen nog wat citroensap uit boven de schaal en strooi je er wat fijngehakte peterselie over.
Ik vind dit echt een heel gaaf gerecht. Zelf was ik er nooit op gekomen om de kip op deze manier te marineren. De in het braadvet gegaarde radijsjes zijn bijzonder smaakvol. Dank je wel Yvette – voor de inspiratie. Dit recept kan je terugvinden in één van mijn favoriete kookboeken ‘De grote oven van Van Boven’. Overigens kan ik alle kookboeken van Yvette van harte aanbevelen.
Persoonlijk vind ik couscous en gestoofde venkel ideale bijgerechten bij deze kip uit de oven met radijsjes. Volgende week laat ik je het recept voor de gestoofde venkel zien. Fijne zondag allemaal.
kip uit de oven met radijsjes
Ingrediënten
- 6 kippenbouten = drumstick+dij
- 50 ml olijfolie
- 3 tenen knoflook fijn geraspt
- 1 citroen rasp en (beetje) sap
- 1 blikje anjovisfilets op olie 40/45 gr (zo'n klein plat blikje)
- versgemalen peper
- 300 gram radijsjes schoongemaakt en gehalveerd
- 4 eetlepels platte peterselie fijngehakt
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Zet een pannetje op heel laag vuur en voeg de olijfolie toe. Haal de anjovisfilets uit het blikje en hak ze in grove stukken. Doe de blokjes in de pan en laat ze zachtjes smelten. Je ziet ze uiteen vallen en als je vervolgens in de pan roert krijg je een soort donkerbruine pulp.
- Zet het vuur uit en voeg de knoflookrasp en citroenrasp toe. Geef een flinke draai aan de pepermolen boven de pan en roer alles goed door elkaar.
- Smeer de kippenbouten in met deze marinade en leg ze in een grote ovenschaal waar ze allemaal samen inpassen (dus één platte laag). Giet vervolgens ook de resterende olie/marinade uit de pan in de ovenschaal.
- Gaar de kippenbouten 45 minuten in de oven. Haal dan de schaal uit de oven en voeg de radijsjes toe. Schep ze door het braadvocht (even een onhandig klusje met de kippenbouten – je kunt ook een paar kippenbouten even uit de schaal halen om dit karweitje makkelijker te maken. Doe ze daarna weer terug in de schaal). Zet de ovenschaal terug in de oven en gaar nog 15 minuten.
- Haal de schaal uit de oven en knijp een halve (niet al te grote) citroen uit boven de schaal. (Zo'n 2 à 3 eetlepels sap). Roer even door het braadvocht. Bestrooi de schaal tot slot met de fijngehakte peterselie en serveer. Bon appetit!
Rose
mei 15, 2022 at 2:32 pmDe lekkerste kip ooit!!😋
Dat vonden mijn gasten ook.
Een biijvertje !
Lisette
mei 22, 2022 at 12:48 pmWat leuk om te horen Rose.