Onze Franse keuken

Gestoofde venkel met tomaat, kappertjes en ricotta

gestoofde venkel

Gestoofde venkel met tomaat, kappertjes en ricotta. Voor dit bijgerecht wordt de venkel eerst in de lengte in plakken gesneden. Vervolgens stoof je ze, samen met blokjes tomaat, kappertjes, knoflook en zwarte olijven, langzaam gaar in een laagje kruidige bouillon. Vlak voor het serveren een beetje romige ricotta en geraspte citroenschil erbij en genieten maar.

Dit gerecht is gebaseerd op een recept van Ottolenghi. Jawel, daar is hij weer. De man maakt ook zulke heerlijke dingen. Ik had de helft van de benodigde ingrediënten niet in huis en dit is dus een wel erg vrij vertaalde versie van zijn recept uit Plenty More. Ik ben dusdanig blij met het resultaat, dat ik deze variant er zeker in hou.

Zoals vorige week aangegeven, serveer ik dit gerecht bij mijn kip uit de oven met radijsjes. Alleen nog een beetje couscous (of rijst) erbij en klaar ben je.

Gestoofde venkel met tomaat, kappertjes en ricotta

Voorbereidingstijd35 min
Gang: Side Dish
Keuken: French
Trefwoord: gestoofde venkel
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 3 venkelknollen
  • 8 tenen knoflook gepeld
  • 1 citroen sap (van 1/2) + rasp
  • 1 eetlepel rode wijn azijn
  • 1 tomaat in blokjes
  • 200 ml groentebouillon
  • 10 gram kappertjes
  • 10 gerimpelde Griekse zwarte olijven ontpit en gehalveerd
  • 1 eetlepel verse tijmblaadjes fijngehakt
  • 2 theelepels suiker
  • 100 gram ricotta
  • zout en peper
  • olijfolie

Bereiding

  • Verwijder het bovenstuk van de venkelknollen en snijd vervolgens in de lengte in plakken (bij een middelgrote venkel is dat dus zeker 3 plakken per venkel).
  • Verwarm 3 eetlepels olijfolie in een grote koeken/hapjes pan (met deksel) en bak daarin de venkelplakken aan beide kanten ongeveer een minuut of 6 (3 per kant). Bestrooi de kanten tijdens het bakken royaal met zout en peper. Let op: doe dit bakken in 2 sessies, want de plakken moeten naast elkaar in de pan passen. Voeg tussen de 2 sessies eventueel een beetje extra olie toe. Schep de plakken venkel uit de pan en zet even opzij.
  • Doe een beetje olijfolie in de pan en voeg de knoflook toe. Bak ze 2 minuten en schep ze af en toe om. Voeg dan 25ml citroensap (= van een halve citroen)toe en de eetlepel rode wijn azijn. Laat 2 minuten inkoken.
  • Voeg dan de tomaat, bouillon, kappertjes, olijven, tijm en suiker toe. Voeg ook wat zout en versgemalen peper toe. Breng alles aan de kook en laat 2 minuten pruttelen, voordat je alle venkel weer terug in de pan doet. Sluit de pan en stoof de venkel op laag vuur 15 minuten, tot de plakken mooi gaar zijn.
  • Haal dan de deksel van de pan en laat alles nog een kleine 5 minuten door pruttelen om de saus iets verder in te laten koken.
  • Schep alles op een serveerschaal en verdeel de ricotta erover. Nog wat vers geraspte citroenschil erover en genieten maar. Je kunt dit gerecht direct serveren (warm dus), maar je kunt de venkel ook eerst helemaal af laten koelen en op kamertemperatuur serveren (dat doe ik). Dan voeg je de ricotta en citroenschil uiteraard ook pas toe op het moment van serveren. Enjoy!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment